Nyheter

Iransk ”genusapartheid” kan fängsla kvinnor i tio år för inte bära hijab

Irans nya lag om "genusapartheid" innebär att kvinnor kan fängslas i upp till tio år om de inte bär hijab.

Irans nya lag om ”genusapartheid” innebär att kvinnor kan fängslas i upp till tio år om de inte bär hijab. Butiker som serverar kvinnor utan hijab kan också stängas enligt ett lagförslag som FN:s råd för mänskliga rättigheter kallar förtryckande och som syftar till att underordna kvinnor fullständigt.

IRAN | Denna strängare klädkod, jämförbar med ”genusapartheid” enligt FN-experter, kommer efter dödsfallet av Mahsa Amini, en 22-årig kvinna som avled i polisens förvar efter att ha fängslats för att ha burit hijaben på ett sätt som ansågs felaktigt.

Lagen omfattar straff som inkluderar över 60 piskrapp, höga böter och fängelsestraff för kvinnor som inte följer hijabreglerna. Den hotar även företag med nedläggning och andra allvarliga konsekvenser om de betjänar kvinnor som inte klär sig enligt den ”lämpliga” koden.

Längden på fängelsestraffen i lagförslaget är jämförbar med de för allvarliga brott som mord och narkotikahandel, säger iranska människorättsaktivisten Hossein Raeesi till The Guardian.

En iransk journalist säger till The Guardian att regeringen med denna nya lag signalerar att kvinnor kan hamna i fängelse om de inte bär hijab:

– Med den nya lagen säger regeringen till oss kvinnor att vi kommer att gå i fängelse i upp till 10 år om vi inte bär hijab. Vad härnäst? Dödsstraff för att trotsa den nya hijablagen?”

Lagförslaget följer på en ökad patrullering av ”moralpolisen” och en ökning av ”könssegregationen” på universitet, sjukhus, parker och arbetsplatser. FN:s råd för mänskliga rättigheter, UNHRC, säger att detta är ett försök att undertrycka kvinnor och tvinga dem till total underkastelse.

Aktivistgruppen Human Rights Activists in Iran (HRA) rapporterar att lagförslaget nu granskas av Irans Guardian Council, Väktarrådet, ett mäktigt organ som granskar lagstiftning och val. Om det godkänns kommer det kunna träda i kraft redan i oktober, enligt HRA.

Säkerhets- och kvinnorättsaktivister påpekar att iranska myndigheter investerar mycket i smarta kameror med ansiktsigenkänningsteknik, som också sägs vara kapabla att skicka varningar när stora folksamlingar bildas. I Mahsa Aminis hemstad, Saqqez, har det rapporterats att fler kontrollposter satts upp för att stoppa kvinnor som inte följer klädkoden och de som planerar att protestera på årsdagen av hennes död.

Den 16 september är det ett år sen Mahsa Jina Amini dog i förvar efter att hon greps av iransk moralpolis, vilket blev startskottet för slöjprotesterna i landet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev