Ledare

När staten börjar förbjuda böcker

Ett bra tecken på om ett samhälle är på väg att förvandlas till en diktatur är när staten börjar förbjuda böcker som de inte vill att folket ska läsa. I USA har regeringen tack och lov inte infört några sådana inskränkningar ännu, men däremot har många delstater förbjudit skolorna att använda vissa böcker, vilket är nog så illa. Under första halvan av läsåret 2022–2023 infördes 1 744 förbud mot 874 unika titlar i ett 20-tal delstater.

Tittar man på vilka böcker det är som förbjuds så kan man se en tydlig linje. Framför allt handlar det om böcker som beskriver rasism, hbtq-frågor eller svartas historia – allt sådant som USA:s kristna höger ogillar. Ofta hänvisar man till att böckerna har våldsamt och/eller pornografiskt innehåll.

Det är ganska talande att en av de mest anmälda böckerna är Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood, en bok som skildrar ett framtida USA där kristna fundamentalister har tagit makten och där kvinnor behandlas som slavar. Att USA:s kristna höger vill förbjuda den är knappast förvånande eftersom den på ett föga smickrande sätt beskriver de yttersta konsekvenserna av det samhälle som de strävar mot.

Men nu verkar det som att det här är på väg att slå tillbaka mot förbudsivrarna. En förälder i Utah har nämligen krävt att Bibeln ska plockas bort från skolorna eftersom den innehåller ”incest, onani, bestialitet, prostitution, könsstympning, oralsex, dildoar, våldtäkter och till och med barnamord”. Vilket ju är helt sant. I synnerhet Gamla testamentet är i vissa delar en orgie i grymma vålds- och sexskildringar.

Det fantastiska är att föräldern har fått rätt. Efter att ha granskat Bibeln fattade Davis skoldistrikt beslutet att den skulle tas bort från låg- och mellanstadierna. Efter att Bibeln anmäldes har det också strömmat in andra anmälningar mot bland andra Mormons bok.

Det är lätt att skratta åt det dråpliga i den här situationen. Men bokförbuden är också en del av en väldigt obehaglig trend. Ron DeSantis, som för närvarande är guvernör i Florida, men som också skulle kunna bli USA:s nästa president, har på senare tid infört en rad olika reformer som ger en fingervisning om vad som kan hända i USA om han får makten. Det handlar bland annat om att man inte får prata om olika sexuella läggningar och könsidentiteter från tredje klass och nedåt, att alla ska kunna bära med sig dolda vapen utan tillstånd, att det ska bli lättare att dömas till dödsstraff, att abort ska vara förbjudet efter sjätte graviditetsveckan, att collegeskolorna inte får använda statliga bidrag till att satsa på mångfald och jämlikhet – och mycket mer.

Om allt det här blir verklighet i hela landet kommer amerikanarna snart att vakna upp till en dystopisk mardröm som liknar den i Tjänarinnans berättelse. Vilken otur att den är förbjuden.

Svenskt bistånd till Ukraina.

Biståndspengarna tas från andra länder som befinner sig i lika stor nöd som ukrainarna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.