Nyheter

Rekordmånga attacker från israeliska bosättare på Västbanken

Tel Rumeida i Hebron, där totalt omkring 700 bosättare lever sida vid sida med palestinska familjer.

De israeliska bosättningarna på Västbanken växer och attackerna mot palestinier når nya rekordnivåer, det skriver Läkare Utan Gränser (MSF) i en rapport.

ISRAEL | Israeliska säkerhetsstyrkor – som skall upprätta ordningen på Västbanken – misslyckas ofta med att hindra våld från civila bosättare. Ibland, skriver MSF, inte bara misslyckas de i sina försök att stoppa våldet eller attackerna utan spär snarare på det eller låter det pågå utan att ingripa. Resultatet är att många palestinier lever i en mycket utsatt situation och att oron för att utsättas för någonting är ständigt närvarande.

MSF berättar om den idag sjuåriga flickan Jana som attackerades tillsammans med sin pappa Yasser Abu Markhiyeh när hon var två och ett halvt. Jana fick problem med ögonen efter attacken, efter att hennes ansikte och ben träffades av stenar som kastades mot henne och hennes pappa. De bor i området Tel Rumeida i Hebron, i ett område som kallas H2, där totalt omkring 700 bosättare lever sida vid sida med palestinska familjer.

– Vi ser en stor ökning av antalet attacker mot människor (palestinier) från (israeliska) bosättare i de områden där vi erbjuder psykiskologiskt stöd, särskilt i områden som H2, säger MSF:s koordinator Miriam Qabas i ett uttalande. Hon påpekar även att både verbal och fysisk misshandel förekommer mellan olika militärposteringar samt att palestinier hindras från att röra sig fritt. Förstörelse av egendom är också vanligt förekommande. Den israeliska militären är ibland medskyldig till denna situation.

Al Jazeera rapporterade nyligen om hur Israel utövar kollektiv bestraffning mot familjerna till personer som anklagats för att på olika sätt ha attackerat Israel eller israeler. När ett hus nyligen sprängdes påverkade det flera närliggande byggnader – så inte bara drabbas den anklagades familj, utan flera andra familjer.

Utan att räkna in östra Jerusalem så fanns det år 1999 cirka 183 000 bosättare på Västbanken. Denna siffra har sedan dess mer än dubblats till 465 000. Samtidigt har antalet israeliska militärer som placerats ut på Västbanken – under förevändning att skydda och upprätthålla lag och ordning – också ökat.

Resultatet är att palestiniers vardagsliv på Västbanken till stor del präglas av både bosättares och israelisk militärs närvaro. 304 palestinier skadades i attacker från bosättare under 2022, enligt FN-organet OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.