Nyheter

Tusentals civila dödade efter statskupp

Sedan februari 2021 har Myanmar styrts av en militärjunta.

Allra minst 6 000 civila har dödats sedan militärens maktövertagande i Myanmar, visar en rapport.
Det avser bara juntastyrets första 20 månader och mörkertalet antas vara stort.

MYANMAR | I februari 2021 störtades Aung San Suu Kyis regering av Myanmars militär. Sedan dess och fram till den 30 september förra året har 6 300 civila dödats ”av politiska skäl”, enligt rapporten som släpps av Norges fredsforskningsinstitut (Prio). Fler än 2 600 personer har skadats under samma period.

”Våra uppgifter visar att antalet dödsoffer i konflikten är högre än vad som tidigare rapporterats”, säger Stein Tønnesson, en av skribenterna bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

Militärjuntans militär, armé och polis bedöms ha dödat runt hälften av personerna som räknas in i rapporten. Drygt 2 100 tros ha blivit dödade av oppositionsgrupper.

Andra odefinierade personer eller grupper bedöms ligga bakom runt 1 100 av dödsfallen, enligt Prio.

”Den verkliga dödssiffran är säkerligen högre eftersom många av morden troligtvis inte har rapporterats in”, heter det i rapporten.

Även efter den tidsperiod som rapporten täcker har det skett våldsamheter i landet, bland annat då det myanmariska flygvapnet har anfallit områden från luften.

Militärjuntan har i dagarna även kritiserats av FN för att ha nekat hjälparbetare resevisum efter cyklonen Mochas framfart i maj i år. Enligt FN behövde minst 800 000 människor akut hjälp med livsmedel och annat efter cyklonen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.