Nyheter

EU: Beroendet till Kina en risk

EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell och Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) höll pressträff vid Steninge slott utanför Märsta.

EU-länderna kämpar med en ny strategi för att hantera Kinas växande globala makt.
Kinas ambition är att skapa en ny världsordning, varnar ett EU-dokument.
Oro finns för att beroendet av Kina blivit för stort.

EU/KINA | EU:s utrikesministrar träffades på fredagen för ett informellt möte i Arlanda stad och på Steninge slott norr om Stockholm. På dagordningen fanns diskussioner om EU:s framtida relation till Kina.

I ett diskussionspapper som tagits fram av EU:s utrikestjänst står att Kinas tydliga ambition är att bygga en ny världsordning, vars centrum är Kina. Där påpekas också att kinesisk nationalism är på framväxt, liksom landets militära styrka.

Samtidigt konstateras att EU:s relation till Kina är komplex, eftersom de både är ideologiska rivaler, ekonomiska konkurrenter och partners på olika områden.

Kan inte frikoppla

EU:s utrikeschef Josep Borrell understryker hur beroende EU är av Kina, bland annat handeln.

– Vi utbyter 2,7 miljarder euro varje dag, så vi kan glömma att vi kan frikopplas oss från Kina, säger han på utrikesministrarnas möte.

– Det är omöjligt att lösa de största globala utmaningarna utan Kina. Vi kan glömma att lösa klimatfrågan utan Kina.

Vissa EU-länders regeringar befarar att EU inte har vaknat upp inför det kinesiska hotet och går alltför försiktigt fram. ”Det ser ut som om vi föredrar att trycka på snooze-knappen igen”, säger en högt uppsatt EU-diplomat till Politico.

– Vi får inte göra samma misstag med Kina som vi har gjort med Ryssland, säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis.

– Vi kan inte stå passiva och titta på när en ny världsordning växer fram.

Extra känsligt

Enligt diskussionspappret från EU:s utrikestjänst är inte EU:s önskan att hindra nya länder från att bli mäktiga, utan att se till deras framväxande makt inte skadar EU:s intressen. Det handlar också om att minska ett för stort beroende av Kina på olika områden, till exempel av viss teknologi.

– När beroendet är för stort, så är det en risk, säger Borrell.

Den förnyade Kinastrategin ska för första gången tas upp av EU:s stats- och regeringschefer på EU-toppmötet i juni. Diskussionen är extra känslig eftersom USA:s rivalitet med Kina hårdnar.

Det finns en rädsla på sina håll i EU för att dras in i den konflikten, särskilt när det gäller USA:s stöd till Taiwan gentemot Kina. Frankrikes president Emmanuel Macron skapade uppståndelse när han under ett besök i Kina i april sade att Europa inte bör följa vare sig Washington eller Peking eller blir indraget i en eskalering om Taiwans framtid.

Det fick Tysklands försvarsminister Boris Pistorius att protestera genom att säga att det aldrig funnits någon fara för att Europa ska bli en tjänare åt USA. Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock uttryckte sig mer diplomatiskt när hon anlände till utrikesministermötet i Arlanda stad.

– Vi vill samarbeta med Kina på alla områden där samarbete är möjligt.

Inga beslut fattas

Efter utrikesministermötet hävdade Borrell att det i stort finns stöd för diskussionspappret han lagt fram för de 27 EU-länderna.

– De 27 står enade bakom textens musik, sedan kan det finnas vissa ord som någon vill byta ut, säger EU:s utrikeschef.

– Det handlar om tonaliteter. Jag har inte märkt någon konkret oenighet.

Borrell understryker att EU-länder är olika beroende av Kina och därför har olika synsätt.

Diskussionspappret från EU:s utrikestjänst pekar på Taiwanfrågan och Rysslands krig mot Ukraina, som de två känsligaste frågorna som berör Kinarelationen just nu.

– Relationen mellan EU och Kina kommer inte att utvecklas normalt om inte Kina pressar Ryssland till att avsluta kriget, säger Borrell.

På lördagen utvidgas EU:s utrikesministermöte till att även omfatta en lång rad asiatiska länder, dock inte Kina. Sammanlagt kommer över 60 ministrar att delta.

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.