Prenumerera

Logga in

Nyheter

Observatörer kritiska till det turkiska valet

Emrah Gurel/AP/TTDen sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan fick nära 50 procent av rösterna i den första omgången av det turkiska presidentvalet.

Turkiet står inför en andra valomgång, men redan nu haglar anklagelser om utbrett röstfusk i Turkiet. Observatörer och valdeltagare är kritiska till utförandet – där Erdogan sägs ha haft en ”assymetrisk fördel”.

TURKIET | Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse) är i landet med hundra valobservatörer och annan personal för att säkerställa att röstningen skett på ett korrekt sätt.

En av dem är den socialdemokratiska riksdagsledamoten Johan Büser, som bevakade röstningen på flera vallokaler runt om i Istanbul.

– Vi var med under öppnandet, kollade på köer och att valhemligheten kunde garanteras. Mitt intryck är att det gick relativt väl till i de lokaler jag var i, säger han till TT.

Samtidigt fylls turkiska sociala medier med anklagelser om utbrett röstfusk, med kritik mot de båda stora koalitionerna.

Büser understryker att han endast observerat ett begränsat antal vallokaler och inte kan svara för läget i resten av landet.

"Otillbörlig påverkan"

Totalt skickade skickade Sverige sex observatörer som kontrollerade röstandet i landets största stad Istanbul och i den östliga staden Diyarbakir.

Till den sistnämnda skickades Lars Isacsson, också han socialdemokratisk riksdagsledamot. Även partikollegan Kadir Kasirga skulle följa med – men nekades ackreditering.

Isacsson berättar att de inte såg några direkta tecken på valfusk. Däremot upplevde han att det tog väldigt lång tid för dem att få tillträde till den byggnad där regionens alla röstsedlar samlades.

– De vi träffade trodde att vi sinkades med flit, så att de regeringsstarka distrikten kunde räknas först och därmed få sätta agendan för den tidiga röstningen, säger han.

TT har varit i kontakt med en kvinna i Diyarbakir, som vittnade om att valhemligheten inte efterföljdes och att personer inte alltid kom in bakom skynken. Det är inte något som Isacsson själv märkte av, men han är kritisk till att en sådan situation sker.

– Det är en grundbult att få rösta fritt och vara anonym. Och om det är partimedlemmar som jobbar i röstlokaler som säger att man inte skulle få ha skynken, då är det otillbörlig påverkan, säger han.

Fördel Erdogan

Vad han däremot är mer kritisk till är förhållandena innan själva valdagen. Isacsson nämner behandlingen av minoriteter, politiska partiers rätt att bildas och tillgången på objektiv press.

– När jag satte på tv:n på hotellen visade de 20 första tv-kanalerna samma tal av Erdogan. Det är han som kontrollerar bilden.

Osse delar samma kritik. På en presskonferens under måndagseftermiddagen meddelade de att valet visserligen erbjöd väljarna genuina politiska alternativ – men att presidenten åtnjöt en omotiverad fördel. Enligt delegationschefen Frank Schwabe har Turkiet ”en lång väg kvar för att skapa rättvisa förutsättningar under kampanjandet”.

Nästa valomgång blir den 28 maj och där ger de flesta analytiker den sittande presidenten en klar fördel. En av dem är Özgür Ünlühisarcikli, chef för Ankaraprogrammet vid tankesmedjan German Marshall Fund. Enligt honom är Erdogan ”så nära en vinst man kan komma”.

– Med den självsäkerhet han fick efter det här valet, speciellt då han behöll majoritet i parlamentet, tror jag att det kommer gå lugnt till fram tills dess.

Kommer det att vara ett rättvist val?

– Där måste man dra en distinktion. Har Turkiet fria val? Nej, för presidenten har en assymetrisk tillgång till medier och andra resurser. Han kan begränsa oppositionens kampanjande. Men att det skulle fifflas med själva siffrorna, det tyder ingenting på.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.