Nyheter

Observatörer kritiska till det turkiska valet

Emrah Gurel/AP/TTDen sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan fick nära 50 procent av rösterna i den första omgången av det turkiska presidentvalet.

Turkiet står inför en andra valomgång, men redan nu haglar anklagelser om utbrett röstfusk i Turkiet. Observatörer och valdeltagare är kritiska till utförandet – där Erdogan sägs ha haft en ”assymetrisk fördel”.

TURKIET | Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse) är i landet med hundra valobservatörer och annan personal för att säkerställa att röstningen skett på ett korrekt sätt.

En av dem är den socialdemokratiska riksdagsledamoten Johan Büser, som bevakade röstningen på flera vallokaler runt om i Istanbul.

– Vi var med under öppnandet, kollade på köer och att valhemligheten kunde garanteras. Mitt intryck är att det gick relativt väl till i de lokaler jag var i, säger han till TT.

Samtidigt fylls turkiska sociala medier med anklagelser om utbrett röstfusk, med kritik mot de båda stora koalitionerna.

Büser understryker att han endast observerat ett begränsat antal vallokaler och inte kan svara för läget i resten av landet.

"Otillbörlig påverkan"

Totalt skickade skickade Sverige sex observatörer som kontrollerade röstandet i landets största stad Istanbul och i den östliga staden Diyarbakir.

Till den sistnämnda skickades Lars Isacsson, också han socialdemokratisk riksdagsledamot. Även partikollegan Kadir Kasirga skulle följa med – men nekades ackreditering.

Isacsson berättar att de inte såg några direkta tecken på valfusk. Däremot upplevde han att det tog väldigt lång tid för dem att få tillträde till den byggnad där regionens alla röstsedlar samlades.

– De vi träffade trodde att vi sinkades med flit, så att de regeringsstarka distrikten kunde räknas först och därmed få sätta agendan för den tidiga röstningen, säger han.

TT har varit i kontakt med en kvinna i Diyarbakir, som vittnade om att valhemligheten inte efterföljdes och att personer inte alltid kom in bakom skynken. Det är inte något som Isacsson själv märkte av, men han är kritisk till att en sådan situation sker.

– Det är en grundbult att få rösta fritt och vara anonym. Och om det är partimedlemmar som jobbar i röstlokaler som säger att man inte skulle få ha skynken, då är det otillbörlig påverkan, säger han.

Fördel Erdogan

Vad han däremot är mer kritisk till är förhållandena innan själva valdagen. Isacsson nämner behandlingen av minoriteter, politiska partiers rätt att bildas och tillgången på objektiv press.

– När jag satte på tv:n på hotellen visade de 20 första tv-kanalerna samma tal av Erdogan. Det är han som kontrollerar bilden.

Osse delar samma kritik. På en presskonferens under måndagseftermiddagen meddelade de att valet visserligen erbjöd väljarna genuina politiska alternativ – men att presidenten åtnjöt en omotiverad fördel. Enligt delegationschefen Frank Schwabe har Turkiet ”en lång väg kvar för att skapa rättvisa förutsättningar under kampanjandet”.

Nästa valomgång blir den 28 maj och där ger de flesta analytiker den sittande presidenten en klar fördel. En av dem är Özgür Ünlühisarcikli, chef för Ankaraprogrammet vid tankesmedjan German Marshall Fund. Enligt honom är Erdogan ”så nära en vinst man kan komma”.

– Med den självsäkerhet han fick efter det här valet, speciellt då han behöll majoritet i parlamentet, tror jag att det kommer gå lugnt till fram tills dess.

Kommer det att vara ett rättvist val?

– Där måste man dra en distinktion. Har Turkiet fria val? Nej, för presidenten har en assymetrisk tillgång till medier och andra resurser. Han kan begränsa oppositionens kampanjande. Men att det skulle fifflas med själva siffrorna, det tyder ingenting på.

Nyheter

Geert Wilders seger kan ändra hela Europa

PVV-ledaren Geert Wilders intervjuas om regeringsbildningen efter förra veckans valseger.

Att stoppa det militära stödet till Ukraina ingår i valvinnande Geert Wilders manifest i Nederländerna.
I stället vill han se den egna armén vid landets gräns för att fånga migranter.
Wilders politik kan få stora konsekvenser för EU och hela Europa.

NEDERLÄNDERNA | Storsegern i förra veckans nederländska val placerar den 60-årige ytterhögerveteranen och hans parti PVV i centrum för alla regeringsförhandlingar i Haag. För första gången sedan början av 2010 – då PVV var stödparti till en kortlivad regering – finns därmed en klar möjlighet till direkt Wilders-påverkan på politiken.

Att få igenom allt lär dock bli omöjligt i en koalition. Wilders har redan flaggat för att han exempelvis är villig att kompromissa kring partiets fientliga linje mot islam.

Men även i övrigt finns mycket som går på tvärs emot vad tidigare regeringar drivit, både i och utanför landet.

Stopp för Ukraina

Ukraina är ett exempel. Den nuvarande nederländska regeringen har tillhört Kievs starkaste vänner och har bland annat utlovat jaktplan till Ukrainas flygvapen.

Det gillas inte av PVV.

”Vi skickar inte våra pengar och försvarsutrustning som F16-plan till Ukraina utan behåller dem för våra egna väpnade styrkor”, heter det bland annat i PVV:s valmanifest, som granskats av nyhetsbyrån AFP och nyhetssajten EU Observer.

PVV är också emot att ytterligare utöka EU med Ukraina och andra nya medlemsländer.
Den egna armén vill man använda vid gränsen för att stoppa flyktingar och migranter.

Stopp för klimat

Invandringen är överlag ett huvudtema hos PVV. Man vill dra in asylskyddet för syrier eftersom man anser att delar av landet nu är tillräckligt säkert och även dra tillbaka uppehållstillstånd för alla flyktingar som besökt sina hemländer.

PVV vill även kräva arbetstillstånd för personer från andra EU-länder och minska antalet utländska studenter.

Partiet vill också ha en bindande folkomröstning om ett ”nexit” – att Nederländerna ska lämna EU – även om ett sådant utträde för tillfället har väldigt lågt stöd i opinionen.

Man vill också stoppa alla klimatåtgärder, inklusive satsningar på sol- och vindkraft, och i stället bygga kärnkraftverk och öka på utvinningen av olja och gas i Nordsjön.

På önskelistan står även slopat bistånd och stoppat statligt stöd till både kultur och public service.

Oenigt i EU

Vad som verkligen kommer att genomföras är högst osäkert. Mycket skulle kräva omfattande lagändringar både hemma och på EU-nivå.

En drastiskt mer EU-kritisk nederländsk regering skulle samtidigt göra det betydligt svårare för EU-länderna att enas om allt från Ukrainastöd till handel och klimat. Det bäddar i sin tur för att vissa länder kan välja att gå vidare på egen hand med djupare samarbeten och en uppdelning i A- och B-lag.

Nyheter

Tusentals marscherade mot våld mot kvinnor

Kvinnor med masker marscherar med plakat med namnen på kvinnor som har dödats, under den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, i Madrid, Spanien, lördagen den 25 november 2023.


Från USA till Sydamerika och Europa demonstrerade tusentals människor i lördags för att fördöma mäns våld mot kvinnor.
– Gisslet av könsbaserat våld fortsätter att tillfoga alltför många smärta och orättvisa, sade USA:s president Joe Biden i ett uttalande.

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER | Tusentals människor gick ut på gatorna över hela världen i lördags för att på olika sätt uppmärksamma våld riktat mot kvinnor. I Guatemala hedrades 438 kvinnors liv med tända ljus för alla offer, medan tusentals människor i Chile skanderade krav på åtgärder från regeringen för att skydda kvinnor.

Brasilianska aktivister påminde om kvinnomorden genom att ställa ut 722 par skor längs Rio de Janeiros berömda strand Copacabana. Varje par representerade en mördad kvinna under 2022.

I Argentina kombinerades en protest mot våld mot kvinnor med ett stöd för det palestinska folket. Även kontroverser som den tillträdande president Javier Milei har yttrat vävdes in i demonstrationerna. Milei har föreslagit att avskaffa ministeriet för kvinnor, kön och mångfald – med ansvar för att förebygga könsvåld – och har tagit ställning mot abort och lika lön.

I Italien, där ett brutalt mord på en ung kvinnlig student skakat nationen, samlades 50 000 personer i Rom för att uttrycka sin avsky och kräva handling. 102 mord på kvinnor har begåtts i landet fram till november, varav majoriteten utförts av familjemedlemmar eller tidigare partner.

I Turkiet samlades omkring 500 kvinnor i Istanbul, med banderoller med texten ”Vi kommer inte att förbli tysta” och ”Kvinnor är enade och kämpar mot patriarkalt våld”.

Från Istanbul till Paris har kvinnliga aktivister och deras stödjare enats i en gemensam strävan att avskaffa det våld som kvinnor utsätts för. I Frankrike krävde tusentals människor förändring och mer resurser för att bekämpa våld mot kvinnor.

– Vi vill inte räkna de döda längre, sade Maëlle Lenoir, från den feministiska gruppen Nous tous, Alla vi, till reportrar och uppmanade regeringen att ägna mer pengar till att utrota våld mot kvinnor.

Demonstrationerna har satt ljuset på en global angelägenhet och markerar en enad front mot våld mot kvinnor, samtidigt som de påpekar att mycket arbete återstår för att skapa verklig förändring och skydda kvinnors säkerhet och välbefinnande. Krav på förändringar i rättssystemet har höjts, med röster som säger att systemet måste anpassas för att effektivt hantera sexuellt våld och förhindra att många fall läggs ned.

USA:s president Joe Biden kommenterade i ett uttalande våldet som tusentals kvinnor och flickor runt om i världen fortsätter att utsättas för som ett ”avskyvärt brott mot mänskliga rättigheter.”

– Det är en skandal att en av tre kvinnor globalt upplever fysiskt våld, våldtäkt eller förföljelse under sin livstid, sade Joe Biden.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.