Nyheter

Opposition utropar seger i thailändskt val

Pita Limjaroenrat, ledare för partiet Phak Kao Klai ("Ny framtid") utropar sig till segrare i söndagens thailändska parlamentsval.

Pita Limjaroenrat, ledare för partiet Phak Kao Klai (”Ny framtid”) utropar sig till segrare i söndagens thailändska parlamentsval.
Landets näst största oppositionsparti Pheu Thai (”För thailändare”) meddelar också att man kommer att samarbeta med partiet för att försöka bilda regering.

THAILAND | Limjaroenrat meddelar att han för dialog med fem partier om att bilda landets nya regering, enligt AFP.

”Jag är Pita Limjaroenrat, Thailands nästa premiärminister. Vi är redo att bilda en ny regering”, säger partiledaren i ett uttalande under måndagsmorgonen.
Limjaroenrat lovar även att vara en ”premiärminister för alla”.

Ledaren för landets näst största oppositionsparti Pheu Thai (”För thailändare”), Paetongtarn Shinawatra, meddelar också att man har kommit överens om att samarbeta med ”Ny framtid” – och inte kommer att bilda regering med något annat parti.

Paetongtarn Shinawatra är dotter till Takhsin Shinawatra, som 2006 störtades i en militärkupp.

Vill se demokratiska reformer

Phak Kao Klai (”Ny framtid”) har under valkampanjen varit populärt framförallt bland unga väljare som vill se demokratiska reformer i Thailand.

Det är också det enda parti som vill reformera den omtalade lagstiftning som slår fast att kritik av monarkin kan leda till långa fängelsestraff.

Vem som ska styra Thailand framöver avgörs dock inte enbart av söndagens resultat – premiärministern väljs först i juli i en gemensam sittning i landets parlament och senat, enligt AP.

Det innebär att oppositionspartierna kan stöta på patrull då de 250 senatsledamöterna har utsetts av militärjuntan.

Första valet sedan protester

Söndagens val var det första sedan massprotester ledda av unga thailändare 2020 chockade etablissemanget med krav på premiärminister Prayut Chan-O-Chas avgång och minskad makt till kungahuset. Sedan dess har massiva protester regelbundet hållits i framför allt huvudstaden Bangkok.

Omkring 52 miljoner thailändare röstade i det thailändska parlamentsvalet.

Fakta: Partier i det thailändska parlamentsvalet

Phak Ruam Thai Sang Chart (”Enad nation”). Nybildat parti. Leds av premiärminister Prayut Chan-O-Cha.

Phak Phuea Thai (”För thailändare”). Leds av Paetongtarn Shinawatra.

Phak Kao Klai (”Ny framtid”). Leds av Pita Limjaroenrat.

Phak Phalang Pracharat (”Folklig statsmakt”). Leds av Prawit Wongsuwan.

Den sittande premiärministern Prayut Chan-O-Cha upplöste i mars Thailands parlament och kallade till val – det andra i ordningen sedan han tog makten i en militärkupp 2014.

Nyheter

EU godkänner förbud mot förstörelse av osålda kläder

EU antar historisk lagstiftning för att stoppa förstörelse av osålda kläder och främja en mer hållbar textilindustri.

EU antar historisk lagstiftning för att stoppa förstörelse av osålda kläder och främja en mer hållbar textilindustri.

HÅLLBARHET | EU nådde på tisdagen en överenskommelse för att förbjuda stora detaljhandelsföretag från att förstöra osålda kläder och skor. Detta banbrytande steg syftar till att minska det förödande inflytandet av ”fast fashion” och främja en mer hållbar konsumtion.

De nya reglerna, som förväntas träda i kraft om två år för stora företag, har undantag för små företag och en sexårig övergångsperiod för medelstora företag. Denna åtgärd är en del av EU-kommissionens bredare initiativ för att göra produkter mer hållbara och främja reparation, återanvändning och återvinning.

– Det är dags att avsluta modellen med take, make, dispose, (se faktaruta) vilken är så skadlig för vår planet, vår hälsa och vår ekonomi, säger Alessandra Moretti, ledare för lagstiftningsprocessen i EU-parlamentet

De nya reglerna kommer även att ge EU-kommissionen befogenhet att utvidga förbudet till andra osålda produkter för att öka miljövänligheten. Produkter förväntas säljas med ett ”digitalt produktpass”, vilket ger konsumenter information för medvetna köpbeslut.

Även om detaljer för enskilda produkters krav ännu inte är slutförda, ses godkännandet av detta avtal som en formalitet när det går igenom parlamentet och medlemsländerna.

Överenskommelsen är en del av EU:s strävan att minska miljöpåverkan och klimatförändringar, med textilkonsumtionen som den fjärde största bidragaren till dessa globala problem.

Fakta: take, make, dispose

En linjär modell för resursförbrukning som skördar och utvinner material, använder dem för att tillverka en produkt och säljer produkten till en konsument, som sedan kasserar den som avfall. Motsats till cirkulär förbrukning.

Nyheter

Utfasning av fossila bränslen förslag till klimatavtalet

Protest mot fossila bränslen vid FN:s klimattoppmöte COP28, tisdagen den 5 december 2023, i Dubai, Förenade Arabemiraten.

Klimatförhandlingarna vid COP28 står inför en ödesfråga – utfasningen av fossila bränslen. Ett utkast till förhandlingstext pekar på ett övervägande av en utfasning av fossila bränslen som en central del av det slutliga avtalet vid FN:s klimatmöte.

KLIMAT | Det preliminära utkastet till COP28-avtalet, tillkännagivet av FN:s klimatorgan, inledde diskussionerna kring det som betraktas som den mest avgörande frågan på toppmötet: huruvida länderna ska gå med på att gradvis avstå från att använda fossila bränslen eller strida för att bevara deras roll i energimixen.

Utkastet till avtalstext för COP28 inkluderar tre olika alternativ, vilka representanter från nära 200 länder nu skall komma överens om. Det första alternativet i utkastet förespråkar ”en ordnad och rättvis utfasning av fossila bränslen”. Språkbruket antyder att rika nationer med en lång historia av fossilbränsleanvändning bör fasa ut dem snabbare än fattigare länder som fortfarande utvecklar sina resurser.

Det andra alternativet kräver ”accelererade insatser för att avveckla fossila bränslen”.

Det tredje alternativet skulle helt undvika att nämna en utfasning av fossila bränslen.

USA, de 27 länderna inom Europeiska unionen och små klimatmässigt utsatta önationer driver på för en gradvis utfasning av fossila bränslen för att möjliggöra kraftiga sänkningar av koldioxidutsläppen. Dessa sänkningar anses vara kritiska under detta decennium för att förhindra katastrofala klimatförändringar enligt forskare.

Trots detta har de stora olje- och gasproducerande länderna inga planer på att sluta borra efter dessa bränslen, enligt Net Zero Tracker, som är ett oberoende samarbete mellan fyra organisationer, bland annat Oxford Net Zero.

Länder som Saudiarabien och Ryssland har motsatt sig tidigare förslag om en utfasning. Saudiarabiens energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, meddelade till Bloomberg TV att hans land ”absolut inte” skulle gå med på ett avtal som kräver en utfasning av fossila bränslen.

Färsk forskning, publicerad i veckan av Global Carbon Budget, understryker att de globala koldioxidutsläppen från förbränning av fossila bränslen når nya rekordnivåer i år. Denna utveckling förvärrar klimatkrisen och ger upphov till mer förödande extremväder.

Enligt rapporten förväntas utsläppen från fossila bränslen totalt uppgå till 36,8 miljarder ton koldioxid år 2023, en ökning med 1,1 procent från föregående år, enligt forskare vid över 90 institutioner, inklusive University of Exeter.

Denna utsläppstrend placerar världen längre och längre ifrån att hindra den globala uppvärmningen från att överstiga 1,5 grader över förindustriell tid.

– Det ser nu nästan oundvikligt ut att vi kommer att överskrida det 1,5C-mål som sattes i Parisavtalet, säger Exeter-professorn Pierre Friedlingstein, som ledde forskningen.

– För att ha en chans att upprätthålla 2,0 graders-målet krävs snabba minskningar av utsläppen från fossila bränslen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.