Nyheter

Portugal röstar ja till dödshjälp

En demonstration mot dödshjälp utanför parlamentet i Portugal 2020.

Portugals parlament har godkänt en lag som i särskilda fall tillåter dödshjälp för obotligt sjuka som lider av svåra smärtor.

PORTUGAL | Den mångåriga debatten om att tillåta dödshjälp har splittrat det djupt katolska landet och förslaget har bland annat mött starkt motstånd från den konservative presidenten Marcelo Rebelo de Sousa.

Enligt bestämmelserna som röstades igenom på fredagen kommer personer över 18 år få rätt att begära dödshjälp om de är obotligt sjuka och lider av svåra smärtor, samt bedöms vara i stånd att fatta ett sådant beslut. Lagen kommer bara att gälla för portugisiska medborgare och lagligt bosatta i landet.

De senaste tre åren har lagstiftningen om dödshjälp godkänts av parlamentet fyra gånger, men varje gång har förslaget skickats tillbaka för en ny översyn efter det att presidenten Marcelo Rebelo de Sousa lagt sitt veto. Nu har han en vecka på sig att godkänna den nya lagen, som kan komma att träda i kraft i höst.

Många som är kritiska till dödshjälp beklagar dock att frågan inte har gått till folkomröstning och hoppas att den ännu en gång ska behandlas av konstitutionsdomstolen.

Dödshjälp och läkarassisterat självmord är bara tillåtet i en handfull länder, däribland Belgien, Nederländerna och Luxemburg.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev