Nyheter

FN vädjar om miljardstöd till turkiska offer

Dödstalen stiger efter de kraftiga jordbävningarna i Turkiet och Syrien.

FN vädjar till omvärlden om akut nödhjälp till Turkiet. Uppmaningen är att ge ekonomiska bidrag på över tio miljarder kronor.

TURKIET | FN lanserar en insamlingskampanj för bidrag till de drabbade av skalvet. Stödet på en miljard dollar behövs för de tre närmaste månadernas insatser.

Världsorganisationen konstaterar att stöd till omkring 5,2 miljoner människor som är direkt drabbade i Turkiet måste ”utökas snabbt i livsavgörande insatser”.

Hjälporganisationer försöker samla och koordinera insatser för nästa fas i jordbävningskatastrofen, den som berör sjukvård, rent vatten och infrastruktur till de omkring 27 miljoner invånare som är direkt eller indirekt drabbade.

17-årig flicka räddades efter 248 timmar

Samtidigt kommer uppgifter om att människor fortfarande räddas ur rasmassor. På torsdagen sade räddningspersonal att en 17-årig flicka kunde räddas efter att ha legat mer än en vecka i rasmassor i staden Kharamanmaras. Hon ska ha legat begravd i 248 timmar efter skalvet den 6 februari.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besökte Turkiets huvudstad Ankara på torsdagen. Hans budskap var att militäralliansen står redo att hjälpa Turkiet när Ankara så ber.

– Det här är den dödligaste nationella katastrofen på något Natolands territorium sedan alliansen skapades. Vi hyllar de turkiska hjälparbetarnas mod och vi sörjer med er, sade Jens Stoltenberg under besöket.

Konstant flygstöd för det drabbade området

Under besöket besöker Jens Stoltenberg det jordbävningsdrabbade området i sydöstra Turkiet.

Militärflygplan från Nederländerna, Norge, Storbritannien och USA arbetar dag och natt för att transportera internationell hjälp till Turkiet. Även andra länder som Albanien, Kanada och Tyskland ger ekonomisk och annan hjälp, sade Natochefen.

Sammanlagt har omkring 26 miljoner människor påverkats av katastrofen, enligt WHO.

På torsdagen skrev myndigheter i Turkiet och Syrien upp de officiella dödstalen. I Turkiet har 38 044 personer bekräftats döda, i Syrien är dödstalet 3 688 omkomna. Totalt har därmed 41 732 hittills bekräftats döda i jordbävningskatastrofen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.