Prenumerera

Logga in

Nyheter

Långa saudiska straff för åsikter på sociala medier

Saudiarabien slår ner allt hårdare mot människor som ger uttryck för sina åsikter på sociala medier.

Saudiarabien slår ner allt hårdare mot människor som ger uttryck för sina åsikter på sociala medier. Under 2022 ökade dessutom strafflängden markant mot de som dömdes för ”fredliga aktiviteter på nätet”, larmar Amnesty International. En av de drabbade är Salma al-Shehab som dömdes till 34 års fängelse för att bland annat ha uttryckt stöd för kvinnorättsaktivisten Loujain AlHathloul på nätet.

SAUDIARABIEN | Amnesty International har granskat femton personers domar under 2022. Deras fall har behandlats av en domstol som ursprungligen bildades för att hantera fall kopplade till terrorism, den specialiserade brottmålsdomstolen SCC.

Amnesty International har pekat på allvarliga människorättsbrott i hela den rättsliga processen i den särskilda domstolen, där fredliga åsikter som utrycks på sociala medier likställs med ”terrorism”.

De femton personer vars fall Amnesty International nu har granskat dömdes till mellan 10 till 45 års fängelse för att fredligt ha använt sin yttrandefrihet på nätet.

Dessutom skriver Amnesty International att Saudiarabien har infiltrerat Twitter i syfte att på ”olaglig väg få tag på information om dissidenter”, samt för att kontrollera vilken information som får delas i Saudiarabien.

– Saudiarabien har en lång och ökänd meritlista av att slå ner på människorättsförsvarare, journalister och medlemmar av civilsamhället och deras måltavlor inkluderar nu ”vanliga” medlemmar av allmänheten som fredligt använder sin yttrandefrihet på nätet.

– Dessa chockerande straff skickar en skrämmande påminnelse till alla saudiska medborgare och boende [i landet] att ingen meningsskiljaktighet kommer att tillåtas, säger Philip Luther, chef för research och påverkan vid Amnestys avdelning för Mellanöstern och Nordafrika, på organisationens hemsida.

Saudiarabien slår ner allt hårdare mot människor som ger uttryck för sina åsikter på sociala medier. Under 2022 ökade dessutom strafflängden markant mot de som dömdes för ”fredliga aktiviteter på nätet”, larmar Amnesty International. Här Saudiarabiens flagga. Arkivbild. Foto: AP Photo/Cliff Owen

Salma al-Shehab dömdes till 34 års fängelse

En av de som uppmärksammas är Salma al-Shehab, doktorand vid Leeds University i Storbritannien som greps 2021 när hon var på semester i Saudiarabien. I augusti 2022 dömdes Salma al-Shehab, som är shiamuslim och mamma till två barn, till 34 års fängelse i det sunnimuslimska kungadömet.

Hennes fall prövades i den specialiserade brottmålsdomstolen SCC, och hon dömdes för att ha bistått kritiker av den saudiska regimen och för att ha publicerat ”falska rykten”. Hon dömdes också till 34 års reseförbud.

Hon hade bland annat twittrat sitt stöd till kvinnorättsaktivisten Loujain AlHathoul som själv satt fängslad i Saudiarabien i flera år för sitt arbete mot landets förmyndarsystem och för kvinnors rätt att köra bil. Salma al-Shehab hade också uppmanat till reformer och att fängslade aktivister skulle släppas.

Efter att hon greps satt hon i isoleringscell i 285 dagar och nekades fram till rättegången tillgång till en advokat, rapporterar Amnesty International på tisdagen.

Den saudiska människorättsförsvararen, Lina AlHathloul, syster till den tidigare fängslade kvinnorättsaktivisten Loujain AlHathloul, informerade amerikanska politiker om människorättsläget i Saudiarabien inför Bidens besök i landet i juli 2022. Foto: April Brady/Project on Middle East Democracy

Långa straff efter Biden-besök

Det långa fängelsestraffet som Salma al-Shehab dömdes till beskrevs då av människorättsgrupper som det sannolikt längsta straffet som någonsin hade utdömts till en fredlig aktivist i Saudiarabien.

Men bara några veckor senare, i slutet av augusti 2022, dömdes Noura al-Qahtani till 45 års fängelse och 45 års reseförbud. Även hon dömdes för åsikter hon hade gett uttryck för på nätet, och hon dömdes i den särskilda brottmålsdomstolen SCC.

Straffen utdömdes månaden efter att USA:s president Joe Biden hade besökt landet och enligt organisationen Dawn finns det en tydlig koppling mellan besöket och de långa straffen. Biden hade tidigare haft en betydligt mer kritisk inställning till landet efter bland annat mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi 2018:

– Det är omöjligt att inte dra ett streck mellan kronprinsen Mohammed bin Salmans möte med president Biden förra månaden i Jeddah och uppgången i de repressiva attackerna mot alla som vågar kritisera kronprinsen eller den saudiska regeringen för väl dokumenterade övergrepp, sade Dawns chef för forskning i gulfen, Abdullah Alaoudh, på organisationens hemsida i augusti förra året.

Den saudiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi mördades i oktober 2018 på Saudiarabiens konsulat i Turkiet. Här tänder aktivister ljus i hans minne utanför konsulatet i Istanbul den 25 oktober samma år. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis)

SCC fick ny ordförande i juni 2022

De allt längre fängelsestraffen som Amnesty International nu tar upp utdömdes under andra halvan av 2022, och tros ha att göra med att domstolen SCC fick en ny ordförande i juni.

Den nye domaren har pekats ut som medlem av den saudiska delegation som skickades till Turkiet som anklagas för att ha röjt bevis på det saudiska konsulatet efter mordet på och styckningen av journalisten Jamal Khashoggi där, rapporterar Amnesty International.

Dessutom hänvisar Amnesty International till ett rättsfall i USA mot en tidigare Twitteranställd, Ahmad Abouammo. I december 2022 dömdes han för att ha spionerat för Saudiarabien för att övervaka och överföra information om Twitteranvändare till den ”saudiska kungafamiljen och till kungariket Saudiarabien”.

Han dömdes till 42 månaders fängelse meddelade USA:s justitiedepartement i december. ”Det här fallet avslöjar att utländska regeringar kan muta folk på insidan för att få tag i användarinformation som samlas och förvaras av våra sociala medier-företag i Silicon Valley”, sade delstatsåklagaren Stephanie M Hinds i samband med att domen föll.

– De saudiska myndigheterna måste omedelbart och ovillkorligen frisläppa alla de som har gripits för att fredligt ha använt sin yttrandefrihet. Twitter måste också utföra internutredningar för att identifiera de saudiska myndigheternas infiltrationsförsöks påverkan på sitt arbete, om man inte redan har gjort det, och offentliggöra resultaten. Man måste också klargöra vilka åtgärder som har vidtagits för att förhindra sådana intrång i framtiden, säger Philip Luther.

* * *
LÄS MER
Saudisk kvinna dömd till 45 års fängelse
Saudiska dödsdomar för protest mot tvångsvräkningar
Saudiarabien får stå värd för Asiatiska vinterspelen

Bella Frank

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.