Nyheter

Internationella samfundet uppmanas ”hindra folkmord” i Gaza

Den palestinska människorättsliga paraplyorganisationen The Palestinian Human Rights Organizations Council uppmanar det internationella samfundet att vidta åtgärder för att hindra Israel att begå folkmord i Gaza. Dessutom uppmanas tredje part att gripa och åtala personer som har ”uppviglat till folkmord” eller som har deltagit i ”folkmordshandlingar mot det palestinska folket”.

ISRAEL–PALESTINA | The Palestinian Human Rights Organizations Council (PHROC) skriver i en genomgång att det finns tydliga bevis på att högt uppsatta politiska och militära israeliska ledare har hetsat till folkmord, och att Israel kan vara skyldigt till att ”begå folkmordshandlingar mot palestinier i Gaza.” De uppmanar såväl Palestina som andra stater att vidta ”rättsliga åtgärder för att förhindra ett folkmord i Gaza”.

Enligt artikel 2 i FN:s folkmordskonvention, vars officiella namn är, Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, beskrivs folkmord som gärningar där det har funnits en ”avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp”. Bland gärningarna som räknas upp finns att ”döda medlemmar av gruppen”, att ”orsaka medlemmar av gruppen allvarlig kroppslig eller själslig skada”, att med uppsåt ”påtvinga gruppen levnadsvillkor som är avsedda att medföra dess fysiska undergång helt eller delvis”, att införa åtgärder som syftar till ”att förhindra barnfödslar inom gruppen”, samt att med ”våld föra över barn från gruppen till en annan grupp”. De 153 länder som fram till förra året hade undertecknat konventionen har i och med det också förbundit sig att förhindra och bestraffa det som utgör folkmord. 

Exemplifierar med uttalande från presidenten

För att visa att det finns ett uppsåt från Israel till det som nu sker går PHROC igenom flera uttalanden från israeliska ledare. De tar bland annat upp ett uttalande av den israeliske försvarsministern Yoav Gallant, som i ett tidigare skede sade: ”Gaza kommer inte att bli vad det tidigare var. Vi kommer att utplåna allt.” 

Ett annat uttalande som PHROC tar fasta på är den israeliske presidenten Isaac Herzogs uttalande på en presskonferens den 13 oktober då han sade: ”Det är en hel nation där ute som är ansvarig. Det är inte sant, den här retoriken om att civila inte känt till, inte varit involverade. Det är helt enkelt inte sant. De skulle kunna ha rest sig emot den ondskefulla regimen” sade han bland annat.

Ytterligare ett exempel på vad PHROC ger på vad man anser är uppvigling till folkmord är den israeliske säkerhetsministern, högerextrema Itamar Ben Gvir, som sagt att ”för att vara tydlig, när vi säger att Hamas ska förgöras betyder det också att de som firar, de som stöder, och de som delar ut godis – de är alla terrorister och måste också förgöras”. Den 95-årige veteranen Ezra Yachin som har kallats in som reservist till den israeliska armén för att stärka stridsmoralen sade veckan efter Hamas attack i Israel som dödade 1 200 personer till soldater att: ”Triumfera och gör slut på dem, och lämna inte någon därhän. Radera ut minnet av dem. Radera ut dem, deras familjer, mödrar och barn. Dessa djur får inte längre leva…”, sade han och fortsatte att agitera för att israelisk judar också ska attackera sina ”arabiska grannar”.

Hälften av bostadsbeståndet i Gaza obeboeligt

PHROC betonar också att Israel inte har tillåtit humanitär hjälp under ”intensiva bombningar” av Gaza som har riktats mot ”hela kvarter av bostäder, flyktingläger, köpcenter, moskéer, kyrkor, sjukhus, skolor och universitet, bland annat i vad som beskrivs som en ”planerad utplåning” och att reducera Gazaremsan till ’rasmassor’”. Hittills har omkring hälften av Gazas hela bostadsbestånd – 260 000 hus förstörts, skadats eller är inte längre beboeliga. Organisationen tar också upp evakueringsordern för  omkring 1,1 miljoner palestinier i norra Gaza att förflytta sig söderut, som Internationella Röda korskommittén har förklarat strider mot internationell humanitär rätt.

PHROC uppmanar tredje part och det internationella samfundet i stort att försvar det palestinska folket och vidta åtgärder i enlighet med folkmordskonventionen för att ställa ”Israel till svars, för att förhindra folkmord och sätta ett omedelbart stopp för de pågående grymheterna”, samt inleda en process inom Internationella domstolen (ICJ) om Israels ansvar för folkmord i Gaza. Dessutom uppmanas det internationella samfundet att vidta sanktioner mot Israel, införa ett vapenembargo till dess att landet följer internationell rätt, samt att ”gripa och åtala” personer som har ”uppviglat till folkmord eller som har utfört folkmordshandlingar mot det palestinska folket.”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev