Ledare

Omöjligt separera klimatfrågan från andra rättvisefrågor

Klimatrörelsen Fridays for Future har varit i blåsväder de senaste veckorna. Det började med ett inlägg på rörelsens internationella Instagram-konto där de bland annat skrev att ”västerländska medier ljuger genom att inte berätta hela historien”, att de är ”finansierade av imperialistiska regeringar” och att de ”hjärntvättar” människor till att sympatisera med Israel. Inlägget togs senare bort, men skadan var redan skedd.

Även rörelsens förgrundsfigur Greta Thunberg har fått hård kritik. Dels för att många tycker att hon inte har tagit tillräckligt stark ställning mot Hamas och mot antisemitism. Dels för att hon i ett inlägg om Palestina lade upp en bild på sig och själv och några andra aktivister där en av de medverkande i bilden hade en bläckfisk i form av ett gosedjur, något som många kopplar till en antisemitisk konspirationsteori om en judisk elit som styr världen.

Själv menade hon dock att hon inte kände till den kopplingen och att den för henne bara var ett verktyg som autistiska personer använder för att kommunicera känslor. Häromdagen blev hon också avbruten när hon höll ett tal i Amsterdam iförd palestinasjal och där hon bland annat bjudit upp en palestinsk kvinna. En man i publiken tog mikrofonen från henne och sa att han kommit dit ”för en klimatdemonstration, inte en politisk åsikt”.

Särskilt i Tyskland har kritiken varit massiv, kanske inte så märkligt med tanke på landets såriga relation till judar. Både De grönas talesperson och talespersonen för Fridays for Futures tyska avdelning har tagit avstånd från Thunberg.

En hel del av den kritik som riktats framför allt mot Greta Thunberg, men också mot Fridays for Future i stort, är överdriven och befängd. Att Thunberg skulle vara antisemit för att hon pekar på de fruktansvärda folkrättsbrott som Israel utför just nu är en vettlös tolkning. Både Fridays for Future och Greta Thunberg har också vid upprepade tillfällen sagt att de tar avstånd från Hamas attacker och fördömer allt våld mot civila från båda sidor. Det är också viktigt att poängtera att Fridays for Future har massor av lokalgrupper som jobbar självständigt, vad en grupp säger eller gör bör alltså inte drabba andra grupper.

Med detta sagt har dock kritikerna också vissa poänger. Man får inte glömma att samtidigt som Israel bombar Gaza urskiljningslöst – något som verkligen bör fördömas – så har hatbrotten mot judar (men även mot muslimer) ökat markant i många länder de senaste veckorna. Gamla konspirationsteorier om judar som styr världen tillsammans med USA och mäktiga medier får också ny spridning, ivrigt påhejade av diverse högertroll – men tyvärr också av vissa inom vänstern.

Det är i ljuset av det man måste se inlägget om ”hjärntvätt” och varför det gjorde många så upprörda. Även om tanken med inlägget när det postades kanske inte var att ge ved på brasan åt antisemitiska konspirationsteorier så är det lätt att förstå att vissa tolkar det så.

Det finns också en större fråga i det här, nämligen den om huruvida organisationer som Fridays for Future bör uttala sig om sådant som Israel-Palestina-konflikten, eller annan politik än miljöfrågan över huvud taget. En del menar att det skrämmer bort människor och inte gynnar klimatfrågan.

För många inom klimatrörelsen hänger dock klimat och rättvisa oundvikligt samman. Det går inte att prata om hur vi ska stoppa klimatförändringarna utan att också prata om vilka i världen som drabbas hårdast av förändringarna eller om att omställningen till en fossilfri värld måste sker på ett rättvist sätt.

Många ser ändå ingen koppling till klimatet i konflikten mellan Israel och Palestina, och det är sant att den i första hand handlar om religion, förtryck och generationslånga motsättningar. Men det är också viktigt att se att exempelvis USA:s starka stöd till Israel delvis handlar om deras geopolitiska intressen i områdena, inte minst utvinningen av olja.

Att separera ”klimatfrågan” från andra politiska frågor låter sig helt enkelt inte göras. Allt hänger samman, och därför är det både modigt och viktigt att rörelser som Fridays for Future inte ger vika utan fortsätter att tala om förtryck i alla dess former.

Men när man gör det är det också viktigt att vara vaksam så att man inte ofrivilligt faller offer för diverse konspirationsteorier. Det är som när rättmätig kritik mot kapitalismen och bankväsendet ibland glider över i konspirationsteorier om att alla banker är onda och försöker hjärntvätta oss.

Med sådana glidningar i åtanke bör man akta sig för att prata om media generellt som att de hjärntvättar befolkningen eller styrs av regeringarna. Förutom att det i många fall inte är sant gör det klimatrörelsen till en lätt måltavla för dem som bara är ute efter att sänka den.


Kunskap, förståelse och patos.


Kunskap, förståelse och patos.

Nyheter

Ytterligare tre palestinska journalister dödades i helgen 

Kriget i Gaza har på kort tid blivit den blodigaste dryga månaden för journalister sedan Committee to Protect Journalists (CPJ) började sin dokumentation 1992. På söndagen räknade organisationen till 42 dödade journalister och mediearbetare sedan den 7 oktober, varav 37 är palestinier. Åtminstone tre av dessa dödades i helgen.

ISRAEL-PALESTINA | Av de 42 journalisterna och mediearbetarna som har bekräftats döda är 37 palestinier, fyra israeler och en libanes. Dessutom har nio journalister skadats, tre saknas och 13 journalister har gripits, skriver CPJ. Siffran kan vara ännu högre – CPJ skriver att kommittén utreder flera rapporter om ytterligare journalister och mediearbetare som ska ha dödats, skadats eller gripits, men som de ännu inte har hunnit utreda och bekräfta. 

– CPJ betonar att journalister är civila som gör ett viktigt arbete under kristider och får inte bli måltavla för stridande parter, säger Sherif Mansour, CPJ:s samordnare för Mellanöstern och Nordafrika, på söndagen

Enligt CPJ har den israeliska armén meddelat Reuters och Agence France Press (AFP) att man inte kan garantera deras journalisters säkerhet i Gaza, efter att nyhetsbyråerna sökte försäkringar om att deras journalister inte är måltavlor. Enligt CPJ ställs journalister i Gaza inför särskilt stora risker när de försöker bevaka kriget under Israels markinvasion då de riskerar att utsättas för israeliska flygattacker och omfattande elavbrott bland annat.

– Journalister i hela regionen gör stora uppoffringar för att bevaka denna förfärliga konflikt. Särskilt de i Gaza har betalat och fortsätter att betala ett aldrig tidigare skådat pris och står inför kraftigt ökande hot. Många har förlorat sina kollegor, familjer och medieanläggningar, och har flytt för att söka säkerhet när det inte finns någon säker plats eller väg ut, forsätter Sherif Mansour. 

Flera har dödats den senaste veckan

Bara i helgen som gått har minst tre journalister och mediearbetare dödats enligt CJP. Det gäller bland andra Bilal Jadallah som var chef för den palestinska organisationen Press House–Palestine som jobbar för yttrandefrihet och som har stött oberoende journalistisk. Enligt CPJ dödades han i en israelisk flygattack när han färdades i sin bil på söndagen. 

De senaste dagarna har ytterligare fem journalister uppetts ha dödats: Sari Mansour, Hassouneh Salim, Mostafa El Sawaf, Amro Salah Abu Hayah, och Mossab Ashour. 

Kollegorna och vännerna Sari Mansour och Hassouneh Salim dödades i en israelisk attack mot Bureijs flyktingläger i centrala Gaza på lördagen – sammanlagt uppges 17 personer ha dödats i attacken, rapporterar Reuters. Mostafa El Sawaf liksom hans fru och två av deras söner dödades i sitt hem under en israelisk attack i Gaza City. Amro Salah Abu Hayah ska ha jobbat för Hamas-anknutna tv-kanalen Al-Aqsa. Mossab Ashour dödades i en israelisk attack mot flyktinglägret Nuseirat, det är oklart när den attacken ägde rum, men hans döda kropp hittades på lördagen. 

Nyheter

För tidigt födda barn dör på al-Shifasjukhuset

Striderna mellan Hamas och Israel intill al-Shifasjukhuset i norra Gaza fortsätter. Samtidigt har bränslet för sjukhusets generatorer helt tagit slut vilket innebär att flera patienter som har legat i respirator eller kuvös har dött. WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sade på söndagen att världen att ”inte kan stå tyst medan sjukhus, som borde vara säkra platser, förvandlas till en skådeplats för död, förstörelse och förtvivlan.”

ISRAEL–PALESTINA | En sexårig flicka har räddats från rasmassorna i Gaza och har förts till al-Shifasjukhuset. Hennes förtvivlade skrik hörs i bakgrunden när den brittisk-palestinske läkaren Ghassan Abu Sitta intervjuas i the New York Times podcast the Daily:

– Hennes fot måste amputeras, säger Ghassan Abus Sitta, i en intervju som gjordes för några veckor sedan – innan den israeliska armén gick in med marktrupper i Gaza. Då var al-Shifasjukhuset – eller Dar al-Shifa som det heter på arabiska (hälsans hus) fullt av människor som hade tagit skydd där.

När israeliska marktrupper nu har befunnit sig inne i Gazaremsan i över två veckor har läget förvärrats ytterligare. Brist på allt: Vatten, sjukvårdsmateriel, mat och bränsle. Många patienter på al-Shifasjukhuset har dött under de senaste tre dagarna uppger Ashraf al Qudra, talesperson för det Hamasstyrda hälsoministeriet i Gazaremsan, rapporterar Al Jazeera på måndagen. Av dessa patienter var sex för tidigt födda barn.

Detta efter att sjukhusets generatorer inte fungerar då bränslet har tagit slut. Reuters publicerade på söndagen en bild på hur sjukhuspersonalen hade samlat de 39 för tidigt födda barnen på en gemensam plats för att hålla dem varma med hjälp av folie, och försöka hålla dem vid liv. På tisdagsmorgonen uppgav en källa för BBC att ytterligare ett för tidigt fött barn har dött.

Motstridiga uppgifter

Under måndagen uppgav den israeliska militären att man hade erbjudit sjukhuset 300 liter bränsle, som ska ha lämnats i närheten av sjukhuset, men att Hamas inte ville ta emot det. Ashraf al Qudra nekar till att detta ska ha skett, samt betonar att 300 liter bara skulle ha räckt för att driva sjukhuset i en halvtimme. Även al-Qudssjukhuset som också ligger i Gaza City har helt fått slut på bränsle och tvingades stänga ner sin verksamhet på söndagen, rapporterar Sky News. Nu förbereder Palestinska röda halvmånen som driver sjukhuset en evakuering av 6 000 personer – patienter, sjukvårdspersonal och civila som har tagit sin tillflykt till sjukhuset. 

Israel hävdar att Hamas har byggt sitt militära huvudkvarter i tunnlar under al-Shifasjukhuset, och att det är därför den israeliska armén har omringat det i för att slå ut Hamas. Både sjukhuspersonal och Hamas har nekat till att Hamas har sitt huvudkvarter under sjukhuset. Tusentals människor som flydde till sjukhuset för att ta skydd där tidigare under kriget har nu försökt fly söderut. Samtidigt befinner sig många civila – förutom patienter och sjukvårdspersonal – fortfarande kvar på sjukhuset. 

Stridsvagn vid sjukhusgrinden

Enligt Ashraf al-Qudra finns åtminstone 650 patienter kvar på sjukhuset, liksom personalen och andra människor som inte kan fly söderut. Han uppger också att en israelisk stridsvagn står vid grinden till sjukhuset.

– Stridsvagnen är utanför grinden till öppenvårdsavdelningen, det är så det ser ut denna morgon, säger han till Reuters och uppger att både israeliska krypskyttar och drönare skjuter in i sjukhuset vilket hindrar patienter och sjukvårdspersonal från att röra sig runt på sjukhusete:

– Vi är under belägring och inne i en dödscirkel, fortsätter han. 

Att flytta de för tidigt födda barnen skulle vara svårt under normala villkor. Att göra det under intensiva strider och med brist på ambulanser är kantat av stora faror:

– Då ambulanser inte kan nå sjukhuset…och då inget sjukhus har kapacitet att ta emot dem, finns det ingen indikation på hur detta ska kunna göras säkert, säger Melanie Ward, chef för välgörenhetsorganisationen Medical Aid for Palestinians, rapporterar Al Jazeera. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus: Eldupphör nu

Hon menar att det enda säkra sättet är att pausa striderna och låta bränsle föras in till sjukhuset. Israel hävdar att man erbjudit sig att hjälpa till att evakuera de för tidigt födda barnen, men att Hamas har nekat eftersom ”de vill ha de här bilderna” på barn och patienter som dör och ett sjukhus utan bränsle, hävdar Mark Regev, rådgivare till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till BBC.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus meddelade på söndagen att WHO hade fått kontakt igen med sjukvårdspersonalen på sjukhuset. Efter tre dagar utan el, utan vatten och dålig nätuppkoppling är läget ”förfärligt och farligt”, skriver han på X, tidigare Twitter. ”Tyvärr fungerar sjukhuset inte som ett sjukhus längre. Världen kan inte stå tyst medan sjukhus, som borde vara säkra platser, förvandlas till en skådeplats för död, förstörelse och förtvivlan. Eldupphör nu”, fortsätter han. 

”Vi behöver ett normalt liv”

I podden the Daily berättar läkaren Ebraheem Matar om den ohyggliga akronymen WCNSF som har blivit känd världen över de senaste veckorna – wounded child, no surviving family – skadat barn, ingen överlevande familj. Hur två av deras patienter, en 13- och en 14-åring, kom in allvarligt skadade och medvetslösa till sjukhuset – resten av deras familj dödades i samma attack. Alla i personalen vet, men har ännu inte berättat för barnen. Under intervjun tas ännu ett allvarligt skadat barn in på sjukhuset. Pojken har en allvarlig skallskada, en bit av hans hjärna har blottats.

Matar säger att de behöver en vapenvila:

– Vi behöver ett normalt liv, att vara trygg hemma, dricka rent vatten, sova i ett lugnt rum, sova utan ljudet av bomber, gå till jobbet och komma hem från jobbet, spela fotboll med mina vänner och gå till stranden, säger han, och svarar att han är 27 år när journalisten frågar honom om hans ålder. 

Innan intervjuns slut berättar Ebraheem Matar att pojken som kom in med skallskadan nu har förts till bårhuset.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.