Nyheter

Fossilbidrag utreds efter massiva protester i Nederländerna

Polisen använder vattenkanon under en klimatprotest och blockad av en större motorväg av Extinction Rebellion i Haag, Nederländerna, lördagen den 11 mars 2023.

Efter 27 dagar av ihållande protester och en blockad av motorvägen A12, har holländska klimataktivister framgångsrikt drivit igenom en planerad utfasning av bidrag till fossila bränslen. Ett majoritetsbeslut i Nederländernas andra kammare har nu banat väg för en omprövning av landets stöd till fossilindustrin.

KLIMAT | Protesterna, som initierades av Extinction Rebellion Netherlands, kulminerade i veckans historiska omröstning. Trots över 9 000 arresteringar och användning av vattenkanoner av polisen, höll demonstranterna ut. Röstsiffrorna i andra kammaren innebär inte att subventionerna av fossila bränslen omedelbart avskaffas. Istället kräver beslutet att regeringen ska ”utveckla scenarier” för att gradvis avveckla fossilbidragen inom två till sju år.

Tessel Hofstede, talesperson för Extinction Rebellion Netherlands, kommenterade beslutet och betonade dess betydelse:

– Även om detta ännu inte innebär att subventionerna av fossila bränslen avskaffas, kan betydelsen av detta steg inte underskattas. Nyligen, med A12-blockaderna, orsakade vi chockvågor i samhället och fick människor att se annorlunda på subventioner av fossila bränslen. Den sociala förändringen har idag omsatts i politik.

Proteströrelsen som började som små aktioner på motorvägen A12 under sommaren 2022 växte snabbt till att inkludera tiotusentals engagerade individer. Sedan den 9 september har Extinction Rebellion blockat A12 varje dag mitt på dagen. Under dessa protester avslöjades att stödet till fossilindustrin i Nederländerna inte bara handlade om dryga 50 miljarder kronor, utan snarare om närmare 500 miljarder kronor årligen, rapporterar AFP.

Dessa protester har också ökat medvetenheten bland allmänheten om de betydande summor som används för att stödja fossilindustrin. För tre år sedan var det få som kände till dessa subventioner, men nu är 73 procent av befolkningen för deras avskaffande.

Emellertid möter liknande protester runt om i världen motstånd från regeringar och företag. Många politiker väljer att försöka förbjuda protesterna, något som både forskare och FN har kritiserat. Mary Lawlor, FN:s särskilda rapportör om människorättsförsvarare, kommenterade situationen för The Guardian:

– Dessa miljöförsvarare försöker i princip rädda planeten och på så sätt rädda mänskligheten. Det här är människor som vi borde skydda, men som av regeringar och företag ses som ett hot som måste neutraliseras. I slutändan handlar det om makt och ekonomi, säger Mary Lawlor.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev