Nyheter

Hot om ”etnisk massrensning” i Gaza väcker internationell oro

Nuseirat-lägret i centrala Gazaremsan, måndagen den 16 oktober 2023.

En FN-expert har varnat för att Israel kan vara på gränsen till en ”etnisk massrensning” av palestinier i Gaza efter den blodiga Hamasattacken. Israeliska tjänstemän har uppmanat över 1,1 miljoner människor att fly söderut inför en kommande markinvasion. FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i det palestinska territorierna, Francesca Albanese, varnar för en möjlig upprepning av historiska tvångsförflyttningar och uppmanar det internationella samfundet att agera.

PALESTINA | Efter den brutala attacken från Hamas den 7 oktober, där över 1300 människor dödades, varnar FN:s Francesca Albanese för en potentiell ”etnisk massrensning” av palestinier i Gaza. Israeliska myndigheter har beordrat 1,1 miljoner invånare i norra Gaza att lämna sina hem och förbereda sig för en markinvasion. Denna situation har väckt stark oro för att det kan bli en upprepning av historiska tvångsförflyttningar av palestinier från deras land.

– Det finns en allvarlig fara att det vi bevittnar kan vara en upprepning av 1948 års Nakba och 1967 Naksa, men i större skala. Det internationella samfundet måste göra allt för att förhindra att detta händer igen, sade Albanese i ett uttalande på lördagen, rapporterar Independent.

”Nakba”, eller ”katastrof” på arabiska, hänvisar till utvisningen av hundratusentals palestinier från territoriet under det arabisk-israeliska kriget 1948.

Israel avvisar dock anklagelserna om etnisk rensning som ”absurda”. En talesperson för den israeliska försvarsstyrkan betonar att deras militära operationer riktas mot Hamas och deras infrastruktur, och att de försvarar sig mot terroristattacker.

Samtidigt har Israel utlyst en ”fullständig belägring” av Gaza, vilket har resulterat i brist på elektricitet, vatten och medicinska förnödenheter. Över 1 miljon människor har redan fördrivits till följd av de israeliska flyganfallen enligt FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, UNRWA.

Albanese menar att Israels militära operationer går långt över gränserna för internationell rätt och uppmanar det internationella samfundet att medla för att uppnå en vapenvila och undvika en humanitär katastrof i Gaza. Samtidigt fortsätter spänningarna att eskalera i regionen med oro för det kommande scenariot.

Internationella observatörer övervakar noga situationen i Gaza med växande oro över möjligheten till en ”etnisk massrensning”. Medan Israel förnekar anklagelserna och betonar sitt självförsvar, uppmanar FN:s Francesca Albanese det internationella samfundet att ingripa för att förhindra en humanitär katastrof och skydda de drabbade civila i området. Situationen fortsätter att utvecklas och kräver omedelbara insatser för att undvika ytterligare eskalering och förlust av oskyldiga liv.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.