Nyheter

Politisk helomvändning väntar Polen

Tidigare polske premiärministern Donald Tusk talar till anhängare på söndagen.

Oppositionen i Polen är nära ett maktövertagande.
De politiska koalitioner som motsätter sig det styrande partiet Lag och rättvisa beräknas få över 50 procent av rösterna i helgens val.
Därmed står Polen troligen inför en politisk helomvändning.

POLEN | Enligt officiella siffror har de politiska grupperingar som enats i en opposition mot den nuvarande regering fått 52 procent i söndagens val. Siffran redovisades av valmyndigheten på måndagskvällen när 80 procent av rösterna i söndagens val hade räknats.

Partiet Lag och rättvisa hade då fått 37 procent.

Ledaren för det största partiet i de olika oppositionsblocken, 66-årige Donald Tusk, utropade en seger för demokratin och ett slut på Lag och rättvisas styre redan när vallokalerna officiellt hade stängt på söndagskvällen.

Men köerna var fortfarande långa och enligt valreglerna måste vallokalerna hålla öppet till dess att de köande fått lägga sin röst. Med förvåning konstaterar bedömare att valdeltagandet uppgick till 73,7 procent – vilket är rekord till en polsk riksdag.

– Väljare har valt att gå ut och protestera med pennan, säger författaren och Polenkännaren Peter Johnsson i Warszawa.

Han konstaterar också att valrörelsen präglades av hatfyllda attacker, speciellt från regeringssidan.

Erfaren politiker

Donald Tusk, som har varit ledare för Europeiska rådet och tidigare premiärminister i Polen, leder Medborgarkoalitionen och väntas åter bli premiärminister om han får frågan.

Men för att nå en majoritet måste Tusk samarbeta med Tredje vägen, som utgörs av bondeförbundet och det nybildade partiet 2050. Även ett vänsterparti ingå i Polens troliga regering.

– De har redan förberett sig, tror Johnsson.

De samlade oppositionella blocken har redan markerat en helomvändning från Lag och rättvisas nationalistiska högerpolitik. Rättsväsendet ska avpolitiseras, liksom public servicebolag. Kvinnans rätt ska stärkas och stränga abortlagar ska rivas upp.

Dessutom väntas Polen göra en tvär gir – från en EU-kritisk regering till en ny som hyllar Europeiska unionen.

Rävspel kan fördröja

Men politiskt rävspel kan fördröja processen att bilda en ny regering. I egenskap av ledare för det största enskilda partiet kan Jaroslaw Kaczynski först få frågan att bilda regering av president Andrzej Duda, som också tillhör Lag och rättvisa. Kaczynski skulle i så fall få 30 dagar på sig att sondera den politiska terrängen.

Men inte ens med ytterhögerpartiet Konfederation kan han bilda regering, då extrempartiet bara fick drygt 6 procent av rösterna.

För att en regering ska kunna klubba igenom lagar behöver den minst 231 platser i underhuset sejmen som totalt har 460 platser.

Oppositionen tros få omkring 249 platser, mot 200 knappt platser för Lag och rättvisa.

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.