Krönika

Ny metod för att på kortast möjliga tid avveckla livet på planeten

Flygbranschen spår att vi snart har ett Uber för privatflyg. För de superrika finns det redan. Lika enkelt som att boka en Uber-bil, kan den som har råd boka ett privatjet och släppa ut mer koldioxid än vad de flesta människor i världen gör på en livstid. Med en enda resa.

Isabella Löwengrip (tidigare känd som bloggaren Blondinbella) är en av de influencers som ägnat sig åt att marknadsföra denna nya metod för att på kortast möjliga tid avveckla livet på planeten. Hon ser stor potential i att få fler unga att lyxflyga.

Vi har några få år kvar av koldioxidbudgeten för att klara Parisavtalet. Enligt Löwengrip och hennes gelikar ska denna ytterst begränsade “utsläppsbudget” inte användas för att världens fattigaste ska kunna öka sin levnadsstandard. Den ska gå till privatflyg. Lite som att prioritera inköp av champagne framför munskydd under en pandemi.

Löwengrip och flygbranschen ser ut att vara på väg att lyckas med sitt projekt. Resorna med privatjet i Europa slog rekord förra året med nästan 537 000 flygningar. Det är en ökning med 64 procent från året innan, enligt Greenpeace kartläggning. Fortsätter denna utveckling kan vi förstås hälsa hem till allt vad klimatmål heter.

Att den svenska regeringen skulle göra det minsta åt utvecklingen är ungefär lika osannolikt som att hitta en kristen person i Kristdemokraterna. Det kommer inte hända. Men i andra länder är det tack och lov saker på gång.

Frankrike är i färd med att helt förbjuda korta inrikesresor med flyg och höja beskattningen av privata jetplan. Amsterdams flygplats Schiphol planerar att förbjuda privatflygplan från att lyfta därifrån, efter att aktivister protesterat i månader och regeringen föreslagit att annars minska flygplatsens kapacitet.

I Sverige vill MP följa efter och föreslår att helt förbjuda privatflyg och det rödgröna styret i Stockholm vill att Bromma flygplats följer exemplet i Amsterdam. Det är ljus i mörkret. Men jag slås ändå över hur oerhört kort vi kommit. Att detta ens är en fajt vi ska behöva ta.

I en tid då vi borde vara i full färd med att ställa om hela transportsektorn till koldioxidfria färdmedel måste vi alltså istället ägna oss åt att protestera mot rekordökningar av privatflyg till Ibiza och Rivieran. Det finns en ikonisk bild av demonstrant som håller upp en bild med texten “I can’t believe we still have to protest this shit”. Så känns det.

Jag drömmer istället om en tidsmaskin. Den svenska samtiden är fanimej under min värdighet. Allt är för dumt. Galna högerpopulister dirigerar en regering av lismande medlöpare. Sveriges klimatpolitik har ersatts av Romina Pourmokhtaris luftpastejer. Regeringsunderlaget SD säger att vi nog klarar klimatmålen om vi bara tar emot färre invandrare. Och som pricken över i:et – uber för flyg!

Det hela känns overkligt. Ska vi verkligen behöva debattera orimligheten med ökat privatflygande i en klimatkris?

Det ser tyvärr inte bättre ut.

Jag är äntligen frisk efter fyra veckors influensa!

Regeringens slaktade miljöbudget! Herregud så uselt.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.