Startsida - Nyheter

Nyheter

Rysk regimkritiker får strängaste straffet

Vid domstolsförhandlingarna den 8 februari satt Vladimir Kara-Murza och läste en bok.

Den ryske oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza döms till 25 år i en straffkoloni – strängast möjliga straff – för att ha uttalat sig om invasionen av Ukraina.

RYSSLAND | Kara-Murza har varit tydlig med sin kritik mot kriget i Ukraina, vilket ledde till att han åtalades för bland annat landsförräderi.

I ett meddelande från Kara-Murza som kom ut förra veckan sade han sig inte ångra någonting, utan endast vara stolt över det han uttryckt.

”Jag klandrar mig själv endast för en sak”, meddelade 41-åringen.

”Att jag inte lyckades övertyga nog många av mina landsmän och politiker i demokratiska länder om den fara som den nuvarande regimen i Kreml utgör för Ryssland och världen.”

När domen förkunnades i en domstol i Moskva log han mot sina anhängare i den lilla publiken och uppmanade dem med gester att skriva brev till honom i fängelset.

Liknar vid Stalin

Vladimir Kara-Murza greps när han kom tillbaka från USA i mitten av mars förra året. Han hade då framträtt i delstaten Arizonas representanthus ochdär kritiserat den ryska invasionen av Ukraina. De ryska myndigheterna anklagade honom först för att ha spridit falsk information, men lade senare till de strängare anklagelserna om landsförräderi.

Kara-Murza har hållits fängslad sedan dess. Åtalet gällde landsförräderi, spridande av falsk information och samröre med en organisation som är förbjuden i Ryssland. Straffet blir 25 års fängelse i en straffkoloni med särskilt hög säkerhet.

Själv har han liknat förfarandet i domstolen vid motsvarande processer i Josef Stalins Sovjetunionen. Förhandlingarna har hållits bakom stängda dörrar.

Domare med sanktioner

Vladimir Kara-Murza har blivit förgiftad vid två tillfällen, men överlevt. Han har pekat ut Kreml som ansvarigt för det. Den journalistiska grävgruppen Bellingcat har kartlagt hur agenter från den ryska säkerhetstjänsten FSB förföljde Kara-Murza vid bägge tillfällena.

Oppositionspolitikern har arbetat nära flera av det ryska motståndets förgrundsfigurer, som Michail Chodorkovskij och den mördade Boris Nemtsov. Kara-Murza var bland annat delaktig i arbetet att få omvärldens länder att anta lagstiftning i enlighet med den så kallade Magnitskij-lagen, som ger länderna möjlighet att rikta sanktioner mot enskilda tjänstemän som bedöms göra sig skyldiga till människorättsbrott.

Domaren i rättsfallet mot Kara-Murza, Sergej Podoprigorov, är själv föremål för sådana sanktioner från amerikanskt håll. Den tilltalades jurister försökte flera gånger få domaren utbytt med anledning av detta, men utan gehör.

En av många

Rättsprocessen mot regimkritikern är en av många liknande i Ryssland, där myndigheterna har tagit ett strypgrepp på yttrandefriheten sedan det fullskaliga Ukrainakrigets utbrott. Det är sedan mer än ett år tillbaka kriminellt att benämna kriget som något annat än en ”militär specialoperation”.

I det skriftliga anförandet förra veckan sade sig Vladimir Kara-Murza tro på en annan framtid för Ryssland:

”När kriget kommer att kallas ett krig. . . och när det är de som drev fram och startade detta krig som kommer att kallas för brottslingar, i stället för de som försökte stoppa det.”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.