Nyheter

Soldater dödade – skulle rädda pilot i djungel

Den nyzeeländske piloten Phillip Mark Mehrtens har kidnappats av västpapuanska rebeller.

Flera soldater har blivit dödade och många har försvunnit då de sökt efter en nyzeeländsk pilot som har blivit kidnappad av väpnade västpapuanska rebeller.

VÄSTPAPUA | Omkring 36 indonesiska soldater hade placerats i området Nduga för att leta rätt på Phillip Mark Mehrtens, som kidnappades i början av februari. Soldaterna blev angripna av väpnade rebeller i lördags och enligt militära handlingar som medier har tagit del av har minst sex av dem dödats.

Ett 20-tal uppges ha flytt in i djungeln och nio tros ha blivit tillfångatagna av rebellerna. Den indonesiska militären bekräftar hittills ett dödsfall.

– Vi letar fortfarande, men tungt regn, dimma och kommunikationsproblem har försvårat vår sök- och räddningsinsats, säger militärens talesperson Herman Taryaman.

En talesperson för rebellerna meddelar att de gick till attack för att ta revansch för två av deras medlemmar som sköts ihjäl av soldater i mars.
Phillip Mark Mehrtens landade med ett litet flygplan i ett avlägset bergsområde på västra Papua början av februari. Rebeller stormade planet, satte det i brand och tog piloten som gisslan. De kräver att Indonesien går dem till mötes för ett självständigt Västpapua.

Fakta: Västpapua

Västpapua består av den västra halvan av ön Nya Guinea, längst österut i Indonesiens pärlband av öar. Ön ligger norr om Australien och den dess östra halva är landet Papua Nya Guinea.

Området Västpapua var tidigare en nederländsk koloni och styrs sedan 1963 av Indonesien. Västpapuaner har länge fört väpnad kamp för självständighet. De indonesiska myndigheterna förde länge en assimileringspolitik, men den västpapuanska befolkningen har behållit många av sina kulturella särdrag.

I slutet av 1990-talet växte en fredlig papuansk motståndsrörelse fram, inspirerad av Östtimors frigörelse från Indonesien 1999. Rörelsen har som mål att uppnå fred genom förhandlingar med Jakarta, vilket under åren därpå resulterade i lite större självstyre.

2019 blossade nya protester upp och Indonesiens centrala myndigheter slog ned dessa bland annat genom att fängsla aktivister.

Källa: UI/Landguiden

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev