Nyheter

Verksamheter i Iran stängda i slöjtillslag

Fler och fler iranska kvinnor har slutat att bära den slöja över håret.

Iransk polis uppgav på söndagen att man stängt ned mer än 150 verksamheter som inte respekterat hijablagen som kräver att kvinnor måste täcka håret med en slöja.

IRAN | ”Polisen har tyvärr tvingats stänga 137 affärer och 18 restauranger som inte hörsammat tidigare varningar” gällande klädreglerna, sade polisen talesperson Said Montazerolmahdi, enligt den iranska nyhetsbyrån Taznim.

Iran skakas sedan september av massiva demokratiprotester med feministiska förtecken. Den tändande gnistan var Mahsa Zhina Aminis död i samband med att hon frihetsberövats av moralpolisen. Den unga kurdiska kvinnan, på besök i huvudstaden Teheran, hade gripits anklagad för att inte bära sin huvudduk korrekt.

Sedan protesterna bröt ut i september förra året har kvinnor oftare gått ut utan att bära den obligatoriska slöjan, speciellt i större städer.

I början av april meddelade iranska myndigheter att man installerat kameror på offentliga platser för att kunna identifiera kvinnor som inte bär slöja.

Polisen har också varnat bilägare att de kommer att få ett textmeddelande om kvinnliga passagerare inte bär slöja och att ägaren riskerar att bilen tas i beslag om det upprepas.

”De senaste 24 timmarna har polisen registrerat flera hundra fall där man brutit mot reglerna och bilägare har informerats via textmeddelande”, sade Said Montazerolmahdi.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.