Nyheter

Miljöaktivister segrar i klimaträttegång i USA

De målsägande i klimatmålet som utmanar Montanas regering för att de inte gör tillräckligt för att bekämpa klimatförändringarna ses utanför Lewis och Clark Countys domstolsbyggnad, 12 juni 2023, i Helena, Montana USA.

Unga miljöaktivister segrade i måndags i en klimaträttegång i delstaten Montana, USA, efter att domaren menat att de statliga myndigheterna bryter mot deras konstitutionella rätt till en ren och hälsosam miljö.

KLIMAT | Miljöaktivister fick enligt experter en banbrytande juridisk seger när en domare i delstaten Montana sade att statliga myndigheter bryter mot deras konstitutionella rätt till en ren och hälsosam miljö genom att tillåta utveckling av fossila bränslen.

Om domen, som är den första i sitt slag i USA, står fast kan den skapa ett viktigt juridiskt prejudikat, även om experter sa att de omedelbara effekterna är begränsade och att statliga tjänstemän lovat att försöka häva beslutet om överklagande.

Domaren i tingsrätten, Kathy Seeley, har funnit att den policy som staten använder för att utvärdera ansökningar om fossilbränsletillstånd – och som inte tillåter myndigheter att titta på utsläpp av växthusgaser – är grundlagsstridig.

Det är första gången en amerikansk domstol har dömt en regering för brott mot en konstitutionell rättighet baserad på klimatförändringar, säger professor Richard Lazarus vid Harvard Law School.

– Förvisso är det en delstatsdomstol och inte en federal domstol, men det är fortfarande helt klart en stor, banbrytande vinst för klimatmålsägande, skriver Lazarus i ett mejl.

Kathy Seeley avvisade statens argument om att Montanas utsläpp skulle vara obetydliga och sade att de är ”en väsentlig faktor” i klimatförändringen. Montana är en stor producent av kol som eldas för el och har stora olje- och gasreserver.

– Varje ytterligare ton utsläpp av växthusgaser förvärrar målsägandens skador och riskerar befästa irreversibla klimatskador, skriver Seeley.

En av de målsägande, 20-åriga Claire Vlases, säger att klimatförändringarna hänger över varje aspekt av hennes liv:

– Jag tror att många unga människor känner sig riktigt hjälplösa, särskilt när det kommer till framtiden.

Hon tillägger att hon förväntar sig att Montanas lagstiftare respekterar statens konstitution och följer domstolens beslut.

– Förhoppningsvis går detta till historien, säger hon.

Emily Flower, talesman för Montanas åklagare, fördömer domen som ”absurd” och säger att de planerar att överklaga:

– Montanas folk kan inte klandras för att de har förändrat klimatet, säger hon.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev