Nyheter

Intensiva förhandlingar för bindande eldupphör

En israelisk attackhelikopter avfyrar en robot mot Gazaremsan under måndagen.

Mer än tre fjärdedelar av världens länder i FN har röstat för omedelbar vapenvila i Gazakriget. Men i säkerhetsrådet blev måndagens tänkta omröstning uppskjuten. Intensiva förhandlingar fortsätter, i hopp om att få till ett bindande beslut om eldupphör utan att USA lägger veto.

ISRAEL/PALESTINA | FN:s generalförsamling krävde i förra veckan ett ”omedelbart humanitärt eldupphör”. Av de 193 medlemsländerna röstade 153 ja.

Men för att kravet ska vara bindande för medlemmarna krävs ett ja i säkerhetsrådet, och där har USA hittills stött Israels linje om fortsatt militäroffensiv, vilket inneburit hot om veto varje gång det närmat sig omröstning.

Denna gång är det Förenade Arabemiraten som tagit initiativet till en resolution, och det landet har enligt diplomatiska källor begärt en flytt av omröstningen till tisdagen. Den senaste ordalydelsen som läckt ut till nyhetsbyrån AFP var ”ett akut och ihållande stopp för anfall, för att låta humanitär hjälp komma in obehindrat i Gazaremsan”. Förhoppningen är att man genom att knåda om formuleringarna ska kunna få USA att signalera ett ja.

Ont om tid

Chanserna att lyckas kan sägas öka med tiden, eftersom USA står alltmer ensamt när förödelsen och nöden i Gazaremsan blir värre. På tisdagen ska bland annat Storbritannien, Frankrike och Italien träffas för att diskutera hur man kan trycka på för en vapenvila.

Samtidigt påpekar många att tid inte är något som krigets offer har. ”Varje timme och varje dag som går innebär att civila i Gaza dör”, skriver Amnestys globala chef Agnès Callamard på X.

USA har i viss mån skärpt tonen mot Israels sätt att föra krig, men har samtidigt försvarat landets rätt att slå till mot palestinska Hamas, som attackerade den 7 oktober med över 1 100 offer i Israel och runt 250 tagna som gisslan till Gaza.

Måste lyda

Vid ett besök i Israel på måndagen gjorde USA:s försvarsminister Lloyd Austin klart att USA inte har några planer på att sluta skicka vapen till Israel, men det framgick inte om FN-förhandlingarna diskuterats.

Den Hamasstyrda hälsomyndigheten i Gaza hävdar att Israels bombningar och beskjutning av Gaza har dödat över 19 000 palestinier, senast 20 i en attack i närheten av Rafah vid gränsen till Egypten.

Resolutioner i FN:s säkerhetsråd är bindande. Det innebär alltså att alla medlemsländer omedelbart måste lyda. I praktiken sker det dock ofta att länder struntar i det utan konsekvenser.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev