Nyheter

Människorättskämpe riskerar livstids fängelse i Hongkong

Jimmy Lai riskerar en av de strängaste påföljderna enligt den nya säkerhetslagen, livstids fängelse.

HONGKONG | Grundaren av Apple Daily, Jimmy Lai, står inför en rättegång för påstådd ”uppvigling” och ”samverkan med utländska styrkor” i Hongkong. Lai riskerar en av de strängaste påföljderna enligt den nya säkerhetslagen.

Med stöd från International Federation of Journalists (IFJ) har Jimmy Lai, som redan suttit fängslad i över 1000 dagar, blivit en symbol för kampen för yttrandefrihet i Hongkong och en centralfigur inom Hongkongs prodemokratiska rörelse.

Jimmy Lai har tidigare blivit föremål för åtal och arresteringar till följd av sin aktivism och kritik mot kinesisk inblandning i stadens autonomi. Hans gripande 2020 enligt den nationella säkerhetslagen markerade början på en utdragen rättslig process och en kontroversiell serie av domar som har utlöst internationell oro över pressfriheten i Hongkong.

Jimmy Lai riskerar en av de strängaste påföljderna enligt den nya säkerhetslagen, livstids fängelse, och som kraftigt begränsar utrymmet för kritisk journalistik och oberoende rapportering. Den nationella säkerhetslagen (NSL) infördes 2020 och anses av kritiker användas för att tysta oliksinnade. Lagen är utformad för att förhindra och bestraffa handlingar som anses utgöra ett hot mot Kinas nationella säkerhet i Hongkong.

Lais grundade Apple Daily, den numera nedlagda tidningen som ofta kritiserade Kina och stödde Hongkongs prodemokratiska rörelse. Medieentreprenören har blivit en symbol för kampen för yttrandefrihet i Hongkong och en påminnelse om de stränga konsekvenserna som kan vänta dem som utmanar det politiska etablissemanget i staden

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.