Nyheter

Turkiska oppositionen byter taktik

Oppositionsledaren Kemal Kiliçdaroglu lägger sin röst i söndagens val.

Retoriken hårdnar inför den andra valomgången i Turkiet. Oppositionens presidentkandidat Kemal Kiliçdaroglu lovar nu att slänga ut alla flyktingar ur landet om han vinner.

Kemal Kiliçdaroglu måste attrahera väljare från nya väljargrupper för att kunna bli vald i en andra omgång mot president Recep Tayyip Erdogan nästa söndag.

I ett valtal i Ankara på torsdagen visade därför den tidigare relativt timide Kiliçdaroglu upp en hårdare ton mot de miljontals flyktingar som befinner sig i Turkiet, rapporterar inhemska medier.

– Erdogan! Du har inte skyddat våra gränser eller vårt lands ära. Du har tagit in mer än tio miljoner flyktingar, sade Kiliçdaroglu och fortsatte:

– Du har gjort dina egna medborgare till flyktingar. Härmed lovar jag att så fort jag kommer till makten kommer jag att skicka tillbaka alla flyktingar.

Orden är en vändning mot tidigare budskap om medkänsla, men går i linje med vad den tredje kandidaten i första valomgången, Sinan Ogan, har uttryckt.

I den andra omgången får ultranationalisten Ogan inte ställa upp, då står Kiliçdaroglu mot Erdogan, och Kiliçdaroglu hoppas nu vinna över de 5,2 procent av väljarna som i söndags kryssade för Ogans namn.

Fjärmar kurder?

74-årige Kiliçdaroglu, som leder det stora oppositionspartiet CHP, slog också tillbaka mot Erdogan, som i valrörelsen anklagade CHP för att ha samröre med den terrorstämplade kurdiska gruppen PKK. Det efter att det prokurdiska partiet HDP ställt sig bakom Kiliçdaroglu.

– Tyvärr överskuggades det som skulle vara en festival för demokratin av Erdogans lögner, sade Kiliçdaroglu på torsdagen och angrep sin motståndare för att denne förhandlat med PKK.

– Var det inte du som satte dig vid samma bord som terroristerna? Jag kommer aldrig att sätta mig ner med terrororganisationer. Aldrig.

Uttalandet kan gynna honom inom nationalistiska grupper, men också fjärma kurder, som redan i första omgången visade tvekan att rösta på honom. Undersökningar visar att valdeltagandet i flera kurdiska distrikt låg långt lägre än genomsnittet.

Bytte pr-team

I veckan har Kiliçdaroglu sparkat stora delar av sitt pr-team. Han har också ersatt de videos han spelade in i sitt spartanska kök med mer aggressiva valfilmer där han använder ett högre tonläge.

I en av dem kallade han Erdogan för Vladimir Putins hantlangare och ifrågasatte presidentens självbild som världsledare.

Erdogan slog tillbaka med att anklaga Kiliçdaroglu för att skramla med tomma tunnor. Men enligt nyhetsbyrån AFP tackade han på torsdagen ändå ”sin käre vän” Putin för att denne gått med på en förlängning av spannmålsavtalet med Ukraina, ett avtal Erdogan hjälpte till att få fram.

Fakta: Valet i Turkiet

Söndagen den 14 maj höll Turkiet president- och parlamentsval. 64 miljoner var röstberättigade, varav 61 miljoner bor i landet.

Preliminära siffror efter första omgången gav president Recep Tayyip Erdogan 49,5 procent av rösterna, och utmanaren Kemal Kiliçdaroglu 44.9%. Sinan Ogan fick 5,2 procent.

Eftersom ingen presidentkandidat säkrade mer än 50 procent av rösterna kommer en andra valrunda att hållas den 28 maj.

Landets största parti, AKP, grundat av Erdogan, har regerat i Turkiet sedan 2002. Men efter en tid av ekonomisk instabilitet och anklagelser om ett alltmer auktoritärt styre har stödet minskat.

Inför valet samlade sig en större delen av oppositionen i en bred koalition, med partier från vitt skilda bakgrunder.

Det största partiet i oppositionen, CHP, grundat av landsfadern Mustafa Kemal Atatürk, betecknar sig traditionellt som sekulärt och socialdemokratiskt. CHP leds av presidentkandidaten Kemal Kiliçdaroglu.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.