Nyheter

Gretas skolstrejker har fått medborgare att ändra sina vanor

Klimataktivisten Greta Thunberg deltar i en klimataktion i Oljehamnen i Malmö.

Nästan en tredjedel av schweizarna ändrade sina dagliga vanor som ett resultat av Greta Thunbergs klimatstrejker Fridays for Future, visar studie.

KLIMAT | I studien, som genomfördes av Swiss Federal Institute of Technology i Lausanne, undersöktes strejkernas bredare inverkan på människors miljöval. Cirka 30 procent av de tillfrågade schweizarna uppgav att de hade ändrat sina transport-, inköps- och återvinningsvanor till följd av protesterna.

Greta Thunberg inledde sin ”skolstrejk för klimatet” sommaren 2018, och den blev snabbt till en global rörelse som engagerade omkring fyra miljoner elever i 150 länder.

För att undersöka den bredare effekten av strejkerna för skolklimatet genomförde forskare en undersökning bland schweiziska invånare i efterdyningarna av protesterna i oktober och november 2019.

Personer mellan 18 och 74 år och som inte själva deltagit i klimatstrejkerna tillfrågades om sina miljövanor före och efter protesterna. Resultaten, som publicerades förra veckan, visar att majoriteten av deltagarna såg positivt på Greta Thunberg och Fridays for Future, och att 30 procent av dem omvandlade denna känsla till konkreta handlingar.

Studiens huvudförfattare, Livia Fritz, säger att resultaten visar att människor blir mer medvetna om hur deras beteende påverkar miljön, och att betydande förändringar sker på individnivå, rapporterar Euronews.

Respondenterna rapporterade att de gjort de mest betydande förändringarna inom tre områden: transport, inköpsvanor och återvinning.

Dessa förändringar inkluderade att söka alternativ till att köra bil till jobbet, som att gå eller cykla, undvika flygresor genom att välja destinationer närmare hemmet, och söka efter lokala, ekologiska produkter samtidigt som man äter mer vegetariska måltider och minskar plastavfallet.

– Vår studie fann att den här typen av medborgerligt engagemang genom kollektiva åtgärder kan ha en direkt effekt på samhället, vilket bekräftar att sådana åtgärder är berättigade, säger Livia Fritz, och tillägger:

– Vi såg också att förändringar som görs på individnivå kan leda till bredare samhällsförändringar förutsatt att de samtidigt stöds av politiska åtgärder.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.