Nyheter

Iran: Flera gripanden under Aminis dödsdag

Demonstration i Rom på lördagen.

Läget uppges vara spänt i Iran på Mahsa Aminis dödsdag. Gripanden har skett, men det är oklart hur omfattande dessa varit.
Aminis far har enligt människorättsorganisationer satts i husarrest.

IRAN | Teheran och andra städer i Iran präglas av polis och militär som patrullerar gatorna.

Deras närvaro uppges ha kvävt flera försök till protester under årsdagen för Mahsa Aminis död, men enligt regimkritiska kanaler utanför Iran har slagord hörts från hus över hela huvudstaden.

Flera mindre folksamlingar, som demonstrerat till stöd för Amini och kampen för att inte tvingas bära huvudsjal, har skingrats.

Den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Irna uppger att ”flera grupper” gripits under lördagen, anklagade för att ”planera att orsaka kaos” och att förse ”fientligt inställda medier” med innehåll. Dessa grupper ska bland annat vara hemmahörande i Kurdistan och nordvästra Iran.

Fängelseprotester

I staden Isfahan ska 97 personer ha ”identifierats” och 15 konton på Instagram har blockerats, med hänvisning till att de ska ha använts för att skapa opinion under minnesdagen.

Protesterna uppges också ha spritt sig till minst två fängelser.

I det ökända Evin-fängelset i Teheran har en av Irans mest framstående aktivister, Narges Mohammadi, tillsammans med tre andra kvinnor bränt sina huvudsjalar. Det uppger hennes officiella Instagramkonto. I Qarchak-fängelset utanför Teheran ska en eld utbrutit under en protest kopplad till årsdagen.

Från Mahsa Aminis hemstad Saqqez kommer uppgifter om att säkerhetspolisen spärrat av den begravningsplats där hennes grav ligger.

Fadern i husarrest

Mahsa Aminis far Amjad Amini uppgavs tidigt på lördagen ha gripits av iranska säkerhetsstyrkor. Han ska sedan ha släppts men hållits i husarrest och varnats för att hålla en minnesceremoni för sin dotter, enligt bland annat Kurdistan Human Rights Network.

Den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Irna avfärdar uppgifterna och hävdar att det är ett försök att ”uppvigla befolkningen till protest”. Nyhetsbyrån uppger också att säkerhetstjänsten avvärjt ett mordförsök på fadern. Detta ska ha skett när han ville besöka dotterns grav.

I början av förra veckan greps också en släkting till Mahsa Amini, 30-årige Safa Aeli, i familjens hemstad.

Den Norgebaserade människorättsorganisationen Hengaw uppger att Saqqez är en av de städer där en generalstrejk utlysts som en del av lördagens protester.

22-åriga Mahsa Amini avled på sjukhus den 16 september förra året efter att ha förts bort av moralpolisen för att hon inte ansågs ha burit sin slöja på korrekt sätt.

Demonstrationer världen över

Enligt Iran dödades även personal från säkerhetsstyrkorna i vad man beskriver som ”upplopp som hetsats fram av utländska, fientligt inställda medier”.

President Ebrahim Raisi har under torsdagen, fredagen och lördagen mött anhöriga till säkerhetspersonal som dödades i samband med protesterna.
Protesterna förra året uppges ha krävt 551 människors liv och mer än 22 000 greps, enligt Amnesty International.

Mahsa Aminis död utlöste en omfattande protestvåg i Iran och världen över, och på lördagens demonstrerade tusentals i flera städer, bland annat i Stockholm, i världen till stöd för den kamp hon förde.

Fakta: Mahsa Zhina Aminis död

Protestvågen i Iran startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.
Den 22-åriga Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september 2022 för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha fått vad polisen hävdade var en hjärtattack. Det bestreds av 22-åringens familj, som hävdade att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester. Protesterna spreds till de flesta av Irans 31 provinser.

Irans myndigheter slog ned protesterna. Enligt uppgifter har över 530 personer dödats och över 22 000 människor gripits. Flera dödsdomar har också verkställts.

Källa: AP

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev