Nyheter

Krigsförbrytelser begås i Etiopien

Kvinna på flykt i Mekelle, huvudstad i Tigray, Etiopien, 2022.

FN-experter slår fast att krigsförbrytelser fortfarande begås i Etiopien, trots att den formella konflikten avslutats. En nyligen publicerad rapport av FN pekar på att trots att striderna mellan regeringsstyrkor och regionala styrkor från Tigray avslutades för nästan ett år sedan, fortsätter krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten att äga rum i landet.

ETIOPIEN | Den två år långa konflikten, som officiellt avslutades i november 2022, har lett till tusentals dödsfall. Både regeringsstyrkor och rebellerna anklagar varandra för grymheter, inklusive massakrer, våldtäkt och godtyckliga frihetsberövanden, men ingen av parterna har erkänt ansvar för systematiska övergrepp.

FN-rapporten, som släpptes igår, betonar att även om vapen tystnade efter undertecknandet av avtalet har konflikten i norra delen av landet, särskilt i Tigray, inte lösts, och en övergripande fred har inte uppnåtts. Enligt Mohamed Chande Othman, ordförande för FN:s internationella kommission för människorättsexperter i Etiopien, har vapenstilleståndet inte resulterat i en verklig lösning på konflikten:

– Även om undertecknandet av avtalet mestadels har tystat vapnen, har det inte löst konflikten i norra delen av landet, i synnerhet inte i Tigray, och det har inte heller lett till någon övergripande fred, säger Mohamed Chande Othman.

Rapporten slår fast att överträdelser av mänskliga rättigheter i Tigray är allvarliga och fortsätter. Den pekar också på attacker från den eritreanska försvarsstyrkan mot civila i området. Eritrea, som samarbetade med de etiopiska regeringsstyrkorna under konflikten, har tidigare förnekat anklagelser om att dess soldater begick övergrepp i Tigray.

Etiopiens regering och dess väpnade styrkor har upprepade gånger förnekat anklagelser om omfattande brott från sina soldaters sida och lovat att utreda individuella övergrepp. Trots detta säger FN-rapporten att övergreppen har tolererats eller medverkats till av den federala regeringen, som har misslyckats med att skydda sin egen befolkning.

I rapporten beskrivs de pågående kränkningarna som en ”utbredd och systematisk attack” mot civilbefolkningen, inklusive mord, tortyr, våldtäkt och andra övergrepp. Rapporten avslöjar också att Etiopien har försökt undvika internationell granskning av situationen, och deras svar på FN:s förfrågningar om möten och besök i landet har varit obesvarade.

Samtidigt har myndigheterna i den etiopiska regionen Amhara förnekat att deras styrkor har begått grymheter i Tigray.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.