Prenumerera

Logga in

Nyheter

Europeiskt toppmöte i krigets skugga

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Moldaviens president Maia Sandu i ett möte i onsdags inför EPG-toppmötet.

Alla Europas ledare samlas nu i Moldavien till ett unikt toppmöte.
På agendan står bland annat Rysslands krig mot Ukraina, ett krig som också drabbat det lilla grannlandet Moldavien.

EU | Den fattiga forna sovjetrepubliken i sydöstra Europa välkomnar alla från Frankrikes president Emmanuel Macron till statsminister Ulf Kristersson (M) för några intensiva toppmötestimmar på en elegant vingård, fyra mil öster om huvudstaden Chisinau.

– Det här är det största som har skett oss de senaste 30 åren – och kanske det största som det här landet någonsin arrangerat, konstaterar utrikesminister Nicu Popescu i ett möte med TT och andra inresta journalister inför mötet i det som döpts till EPG – Europeiska politiska gemenskapen.

Alla europeiska länder utom Ryssland, Belarus och Vatikanstaten ingår i samarbetet, även om San Marino den här gången fått lämna återbud redan på förhand.

Bra plattform

Riktigt vad samarbetet går ut på är samtidigt fortsatt något oklart. Än så länge handlar det mest om en diskussionsklubb för ledarna.

Men det kan vara nyttigt det också.

– EPG är faktiskt en bra plattform för att få ihop 27 EU-länder och 20 icke-EU-länder i en strategisk diskussion om kontinenten som sådan, säger Popescu som hoppas att torsdagens samtal ska visa vägen vidare.

– Olika länder har olika tankar om vägen framåt för EPG så jag tror att toppmötet kommer att bli viktigt för att avgöra hur det här ska utvecklas.

Samtal om Nato?

Själva mötet består av en gemensam bit, men framför allt också gruppsamtal om teman som energi och säkerhet och inte minst ett stort utrymme för enskilda möten mellan olika länder.

Där hoppas exempelvis Sverige få träffa Turkiet för att prata om Natomedlemskapet – även om det in i det sista inte meddelats om den nyåtervalde presidenten Recep Tayyip Erdogan kommer att finnas på plats eller inte.

Inte heller för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj finns givna närvarobesked på förhand. När EPG-gänget höll sitt första möte i Prag i höstas representerades Ukraina i stället av premiärminister Denis Sjmyhal.

Politisk hett

Flera av mötena är politiskt extra heta. Ledarna från Armenien ochAzerbajdzjan, som i åratal stridit om det omstridda Nagorno-Karabach, höll samtal redan på EPG-mötet i höstas och väntas nu fortsätta sina fredstrevare i Moldavien.

Hopp finns också om att presidenterna i Serbien och Kosovo förmås att hantera de senaste dagarnas oroligheter i det serbdominerade norra Kosovo.
För mötesvärden Moldavien handlar det i sin tur mycket om att visa upp sin kapacitet, med tanke på landets ansökan om att få gå med i EU. Bara det att mötet över huvud taget hålls där det hålls är samtidigt en framgång för det hårt prövade lilla landet, i skuggan av Rysslands krig i Ukraina.

– För oss är det här en stark signal om engagemang för Moldavien, en signal om att Moldavien inte står ensamt, säger Nicu Popescu i Chisinau.

Fakta: EPG-mötet i Moldavien

Europeiska politiska gemenskapen (EPG) samlar 47 länder i Europa och håller under torsdagen toppmöte på vingården Castel Mimi, cirka fyra mil öster om Moldaviens huvudstad Chisinau.

Här är programmet (moldavisk tid):

Kl 10-12: Ledarna anländer och välkomnas av Moldaviens president Maia Sandu.
Kl 12-12.30: Gemensam öppningsceremoni
Kl 12.45-13.45: Gruppsamtal om säkerhet, energi och närmare kontakter.
Kl 13.45-15.15: Arbetslunch. Kl 15.15 och framåt: Tid för bilaterala möten.
Kl 17-17.30: Avslutande presskonferens.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.