Nyheter

Ny lag stoppar inte terroryttringar

PKK-flaggor vid en tidigare demonstration mot Nato i Stockholm.

Turkiet kräver att Sverige – med hänvisning till den nya terrorlagen – stoppar den planerade manifestationen mot Nato i Stockholm på söndag.
Men terrorlagen tar inte sikte på opinionsyttringar, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

SVERIGE | Från turkiskt håll kommer krav på att svenska myndigheter ska stoppa demonstrationen, där sympatisörer för terrorklassade PKK uppges delta.

”Vi hoppas innerligt att den nya antiterrorlagen, som träder i kraft den 1 juni, kommer att tillämpas på riktigt. Särskilt måste de svenska myndigheterna förhindra PKK-medlemmar från att demonstrera den 4 juni om de menar allvar med att adressera Turkiets dubier”, skrev president Erdogans talesperson Fahrettin Altun på Twitter tidigare i veckan.

Stöder PKK:s ideologi

Demonstrationen anordnas av det löst sammansatta nätverket Allians mot Nato ”för yttrandefrihet” och ”mot ett svenskt Natomedlemskap”.

Vänstergruppen Rojavakommittéerna hör till deltagarna. I januari väckte gruppen Turkiets ilska med den uppmärksammade Erdogan-dockan, och så sent som natten mot måndag projicerade man i en ny aktion en PKK-flagga på riksdagshuset, vilket återigen fick Turkiet att reagera.

”Det är helt oacceptabelt att PKK-terrorister fortsätter att verka fritt i Sverige”, skrev Altun på Twitter.

Justitieminister Gunnar Strömmer påpekar att den nya terrorlagen, som förbjuder deltagande i terroristorganisation, inte tar sikte på opinionsyttringar.

– Utan det handlar om andra sätt att främja och stödja terroristverksamhet med sådant som logistik, administration, transporter och finansiering, säger han.

Inte opinionsyttringar

Strömmer vill inte svara på om svenska myndigheter kan stoppa den planerade manifestationen.

– Våra lagar är utformade på ett sådant sätt att de bedömningarna inte görs av regeringen utan av de ansvariga myndigheterna så jag får hänvisa dit, säger han.

Sverige har framställt lagen som viktig i kampen mot PKK, men att enbart uttrycka en åsikt eller sympatier för en terroristorganisation straffas alltså inte.

Justitieministern framhåller att Sverige har levt upp till avtalet med Turkiet.

– Vi har gjort ett antal tydliga åtaganden och det är att arbeta med stor kraft mot terrorismen och också få en lagstiftning mot deltagande på plats. Den är nu på plats och med det menar jag att vi uppfyllt en väldigt central del av överenskommelsen våra länder emellan, säger Strömmer.

Fakta: PKK

Kurdistans arbetarparti (PKK) grundades 1978 som ett marxistiskt parti.
Rörelsens mål var en kurdisk stat i sydöstra Turkiet samt angränsande delar av grannländer.

1984 tog PKK till vapen mot den turkiska staten i kampen för självständighet.

PKK är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA.

År 2015 beräknades runt 45 000 människor ha dödats under 30 års strider mellan turkisk militär och PKK.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.