Ledare

Skärningspunkten mellan klimatkatastrof och överklassens ohejdade egoism

Utsläppen av växthusgaser ökar och den ekonomiska ojämlikheten ökar, både i Sverige och globalt. Men även protesterna ökar, i både styrka och omfång.

Under den senaste veckan har demonstrationer och aktioner avlöst varandra runt om i världen. 25–27 maj genomförde Extinction Rebellion aktioner i Göteborg: I fredags blockerade hälso- och sjukvårdspersonal Göteborgs oljehamn. Senare på dagen fattade klimataktivister utklädda till kommunpolitiker beslut om att stänga ner Oljehamnen och oljeraffinaderierna. På Hisingsbron klättrade aktivister upp med en banderoll med texten “Göteborg = Sveriges fossila huvudstad”. Och i Stockholm har flera aktioner genomförts under helgen.

I Haag i Nederländerna blockerade under lördagen 6 000 personer en motorväg och fler än 1 500 personer greps. I Paris försökte klimataktivister på fredagsmorgonen blockera en bolagsstämma för den franska oljejätten Total. I Australien blockerade aktivister från Extinction rebellion i veckan  en motorväg i Melbourne under morgontrafiken och i London stormade klimataktivister Shells bolagsmöte.

Numera drivs 20 miljoner människor varje år från sina hem till följd av klimatrelaterade katastrofer. 80 procent av världens befolkning har aldrig flugit. Samtidigt förväntas försäljningen av privata jetflygplan slå nya rekord. Utsläppen från trafiken med privata jetflygplan mer än fördubblades förra året och de flesta resorna med privatjet låg på under 75 mil.

De protester som under veckan genomfördes i Genève av Greenpeace, Stay grounded, Extinction rebellion, Scientist rebellion med flera riktade uppmärksamheten mot denna skärningspunkt mellan klimatkatastrof och den superrika överklassens ohejdade och fartblinda egoism. Vid en försäljningsmässa för privatjeflygplan vid Genèves flygplats kedjade ett hundratal aktivister fast sig vid eventets entré.

Medan Elon Musk förra året gjorde 171 flygningar med privatjet, varav en varade i 6 minuter, och Mark Zuckerberg, med sina 115 privatjetflygningar under 2022, spenderade 2,3 miljoner dollar av Metas budget på privata jetflygplan, så finns det de som har insett vansinnet i sitt eget beroende av privatflygplan. Stephen Prince från amerikanska Patriotic millionaires, en organisation som kräver högre skatter för rika, sålde alla sina privata jetflygplan efter att ha insett hur höga utsläpp enbart hans eget privatflygande orsakade. ”It’s just unconscionable — it’s incredibly selfish”, sa Prince. Och med den typen av uppvaknanden finns det ett hopp om en tipping point i klimatkampens påverkan på vad som anses värt att hyllas och vilken typ av livsstil som anses fruktansvärt passé och omoralisk.

Loppissäsong, klädbytardagar, second hand och återbruk som livsstil och folknöje.

Fotbollsvåldskulturens syfteslösa destruktivitet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.