Brasiliens president Luiz Ignacio Lula da Silva fortsätter att bryta med sin föregångare Jair Bolsonaros politiska beslut – efter en rad sociala reformpaket och stramare villkor för skogsbolag i Amazonas regnskog välkomnar han Venezuelas president Nicolas Maduro till ett officiellt statsbesök, hans första i landet sedan 2019. Efter år i den geopolitiska frysboxen börjar Venezuela släppas in i värmen igen – mycket tack vare sin olja.
BRASILIEN/VENEZUELA | Enligt Brasiliens president Luiz Ignacio Lula da Silva innebar Nicolas Maduros statsbesök i huvudstaden Brasília starten på ”en ny era”, med återupprättade bilaterala relationer och gemensam fattigdomsbekämpning på agendan.
Den brasilianske presidenten kallar de amerikanska sanktionerna mot Venezuela som ”extremt överdrivna”, rapporterar BBC.
Sanktioner var också något som Maduro halade fram som talespunkt när världens medier riktade sina mikrofoner mot honom och uppmanade USA att häva sanktioner mot Brasiliens norra granne.
USA:s öppnade dörr
USA har emellertid delvis ändrat sin inställning till Maduro och Venezuela sedan Joe Bidens tillträde efter Donald Trump, vars relation till den brasilianske presidenten Jair Bolsonaro var synnerligen goda.
I november förra året gav Vita huset grönt ljus till den amerikanska energijätten Chevron att återstarta försäljning av venezuelansk olja – samtidigt som skenande inflation och bensinpriser försatte många länder i akut kris.
– Denna åtgärd vidtas inte som svar på energipriserna, det här är en begränsad licens. Som vi har sagt tidigare handlar det om att regimen tar de åtgärder som behövs för att stödja återupprättandet av demokratin i Venezuela, sade amerikanska UD i ett uttalande, rapporterade bland annat Politico.
Realpolitiskt spel i utsatt ekonomiskt läge
Bidens godkännande anses ändå, trots tydligt officiellt besked, vara ett utslag av realpolitik och höga oljepriser och resultatet av Saudiarabiens oljeproduktionsminskning och medföljande prishöjningar.
Ett tilltag som bedömare tror bottnade i den amerikanske presidentens epitet av regimen i Riyad som ”en pariastat”.
Nicolas Maduro och Venezuela finner i och med Lulas öppna armar och utlovade brasilianska kapital en nygammal allierad i ett geopolitiskt läge då Latinamerika börjar tina upp och röra sig aningen vänsterut politiskt efter ett decennium av högervindar som lämnade Venezuela isolerat.
Upptinade relationer under 2023?
Med såväl Kina som Ryssland på diplomatisk framfart i Latinamerika lär USA finna få anledningar till fortsatt isolering av Venezuela, en av världens största oljeproducenter.
Oavsett vad den amerikanska regeringen säger så har USA:s politik gentemot Venezuela bevisligen ändrats tillräckligt för att ett trendbrott ska kunna konstateras, menar Diego Area vid Atlantic Council’s Adrienne Arsht Latin America Center:
– Under 2023 tror jag att vi kommer se utökat engagemang från både USA och Venezuela, sade Diego Area till VOA News i december förra året.
***
LÄS MER:
Jakt på oljemyglets miljarder i Venezuela
Ukrainakrisen – ett trumfkort för Venezuela
Sanktionspolitiken ifrågasätts av kritiker