Nyheter

Auktoritär ledare kan sitta kvar till år 2040

President Sjavkat Mirzijojev, tredje från höger, och hans familjemedlemmar poserar för en bild vid en vallokal i Tasjkent på söndagen.

I ett val som döms ut av internationella observatörer har en överväldigande majoritet av Uzbekistans befolkning sagt ja till omfattande grundlagsändringar.
Paketet utlovar ekonomiska och sociala reformer – men innebär också att president Sjavkat Mirzijojev stärker sitt järngrepp om makten.

UZBEKISTAN | Runt 90 procent av väljarna svarade ja under söndagens folkomröstning, hävdar den forna Sovjetrepublikens valkommission. I och med grundlagsändringarna kan landets auktoritäre ledare nu sitta kvar vid makten till år 2040, trots att han redan är inne på sin andra mandatperiod.

I fjol drevs en liknande grundlagsändring igenom i Ryssland, där president Vladimir Putin nu kan stanna vid makten i ytterligare minst ett årtionde.

Sjavkat Mirzijojev intog presidentpalatset i Tasjkent 2016, sedan den hårdföre diktatorn Islam Karimov avlidit. Sedan dess har 65-åringen lovat att förbättra levnadsstandarden och utöka de mänskliga rättigheterna i Uzbekistan, som är Centralasiens folkrikaste land.

Internationella bedömare menar dock att den som framför allt tjänar på det nu klubbade reformpaketet är presidenten själv. Valobservatörer från Osse (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) dömer ut folkomröstningen, som enligt landets valkommission hade ett deltagande på närmare 85 procent. Enligt Osse saknades opposition och resultatet kan därför inte anses representativt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Även när Mirzijojev omvaldes i oktober 2021 dömdes valet ut av internationella observatörer för sin totala avsaknad av verklig opposition. Presidenten och hans maktapparat dominerar helt landets politik.
Oliktänkande uppges förtryckas, förföljas och drivas i landsflykt.

Fakta: Uzbekistan<br>TT<br>Uzbekistan är Centralasiens mest folkrika land med närmare 35 miljoner invånare. Huvudstaden heter Tasjkent.<br>1991 blev landet självständigt från Sovjetunionen. Än i dag präglas det av sitt politiska och ekonomiska arv från Sovjettiden, då planekonomi och kollektivjordbruk skapade ineffektivitet och miljöförstörelse. Ända sedan självständigheten har Uzbekistan styrts av auktoritära regimer.<br>Landet är en stor bomullsproducent.<br>President Sjavkat Mirzijojev och hans maktapparat (främst det styrande Liberaldemokratiska partiet och säkerhetstjänsten) dominerar politiken. Den uzbekiska regimen tolererar inte politisk opposition. Endast fem regimtrogna partier är godkända.<br>Hela samhället är genomsyrat av korruption, inte minst rättsväsendet.<br>2022 rankades Uzbekistan på plats 126 av 180 i Transparency Internationals korruptionsindex och Freedom House kallar landet för ”icke-fritt”. Reportrar utan gränser placerade 2022 landet på plats 133 av 180.<br>Källor: Landguiden/UI, Transparency International, Reportrar utan gränser.<br>Uzbekistans presidentkansli/AP/TT<br>President Sjavkat Mirzijojev, tredje från höger, och hans familjemedlemmar poserar för en bild vid en vallokal i Tasjkent på söndagen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.