Krönika

Det mest väldokumenterade kuppförsöket någonsin

Varför är det så viktigt att hålla koll på vad som händer i USA, vi har väl nog med problem här i Sverige? Jag vet inte hur många gånger jag har fått den frågan. För några år sedan hade jag nog svarat att inflytandet från USA trots allt är större än vi vill medge, att nästan alla amerikanska trender och innovationer förr eller senare dyker upp här och att det bara av det skälet finns anledning att vara nyfiken.

I dag är situationen en helt annan, så svaret på frågan får bli att de ”svenska” problemen inte är särskilt svenska, att det som numer dyker upp som ”talking points” i svensk debatt så gott som alltid har sitt ursprung i Donald Trumps Maga-rörelse – numer dessutom helt och hållet i allians med de tragiskt lättlurade dumskallarna i Qanon. Hur skrattretande och bottenlöst korkade de än kan vara är det demokratin de är ute efter och hittills har de varit väldigt framgångsrika. Om inte det är tillräcklig anledning att hålla ögonen öppna, vet jag inte vad som kan vara det.

När Joe Biden vann 2020 års presidentval var kända SD:are genast ute på Twitter för att försvara Trumps milt sagt osannolika påstående om att någon hade stulit hans valseger. Inte ens när freakshowen rullade i gång på allvar – med hårresande anklagelser från rubbade jurister som snabbt överbevisades i domstol efter domstol, gav man helt upp resonemanget.

Till och med mer rumsrent högerfolk – av vilka jag känner några personligen – påstod efter den 6 januari 2021 att reaktionerna var ”överdrivna” och resultatet av ”obalanserad rapportering från vänstermedia”. Vad som kallades för vänstermedia måste i sådana fall även ha omfattat propagandanätverk som Fox News och New York Post, som ju inte heller var så värst förtjusta över vad Trump hade hittat på.

Med hisnande svepgester bagatelliserade man det i särklass mest väldokumenterade kuppförsöket någonsin – efter ett presidentval som Trump hade förlorat med över 7 miljoner röster. De lade ner stor möda på att bortförklara det väl förberedda försöket att mörda kongressens talman och hänga vicepresidenten.

En observant vän påpekade att de svenska tyckarna, även de som i normala fall kan vara hur förnuftiga som helst, uppenbarligen inte brytt sig om någon annan rapportering från USA än den komiskt snuttifierade i SVT och förmedlingen i högerextrema fringemedia. Ibland fylldes deras Twitterflöden med ordagranna översättningar från ”tänkare” som Donald Trump Junior, Alex Jones eller Stewe Bannon – människor som ingen normalt funtad republikan vill ta i med tång.

För den som har haft ögonen öppna under de sista veckorna har det hänt saker i USA som är både skräckinjagande och hoppingivande. Det finns all anledning att återkomma till det, för oavsett om vi kallar oss blå, gröna eller röda – när svenska Trumpanhängare aspirerar på regeringsmakten måste vi ta hotet de utgör mot Sverige och svensk demokrati på fullaste allvar.

Den italienska farmorn som lagar riktig italiensk mat på Youtube.

Skövlingen av Seminarieparken i Uppsala är i full gång.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.