Nyheter

Förre Sudanledaren varnar: ”Mardröm för världen”

Christophe Ena/AP/TTSudans tidigare premiärminister Abdalla Hamdok.

Striderna i Sudan riskerar att bli värre än krigen i Syrien och Jemen om konflikten mellan de två krigande generalerna inte stoppas, varnar den tidigare sudanesiske premiärministern Abdalla Hamdok.

SUDAN | Konflikten i Sudan blir en ”mardröm för världen” om striderna utvecklas till ett fullskaligt inbördeskrig, framhöll landets tidigare premiärminister Abdalla Hamdok vid en konferens i Kenyas huvudstad Nairobi på lördagen.

Striderna i Sudan, ett land med närmare 45 miljoner invånare, är ett ”sanslöst krig” mellan två arméer, fortsatte Hamdok.

– Det finns ingen som kommer att gå segrande ur det här.

Över 500 människor har dödats och närmare 4 200 skadats sedan maktkampen mellan den sudanesiska arméchefen Abdel Fattah al-Burhan och Mohamed Hamdan Dagalo, ledare för den paramilitära milisen RSF, utbröt den 15 april.

De krigande generalerna har enats om flera eldupphör, men hittills har samtliga i varierande grad misslyckats.

Våldet har spridit sig över stora delar av Sudan. I provinsen Darfur vittnar invånare om intensiva strider och plundring. I provinshuvudstaden al-Geneina har nära 100 personer dödats sedan i måndags, enligt FN.

Abdalla Hamdok svors in som premiärminister 2019 för att förbereda övergången till ett civilt styre, sedan militären störtat den tidigare diktatorn Omar al-Bashir. Men de två generalerna som nu krigar mot varandra klamrade sig fast vid makten och Hamdok avsattes i en ny militärkupp 2021. Han återinstallerades sedan men med inskränkta maktbefogenheter, varpå han avgick.

Bakgrund: Två generaler strider om makten

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Båda generalerna gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott sedan de slagit ned demokratiskt motstånd.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där befolkningen hade tröttnat på hans styre.
Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.