Nyheter

Talibaner reagerar på FN-kritik om kvinnor

Talibansoldat håller vakt vid en moské i Kabul.

FN:s säkerhetsråd godkände enhälligt en resolution som uppmanar Afghanistans talibanstyre att upphäva förbud som riktas mot kvinnor. Talibanerna slår ifrån sig kritiken och säger att det är ”interna angelägenheter”.

AFGHANISTAN | USA, Ryssland och Kina slöt upp bakom resolutionen som uttrycker ”djup oro över talibanernas ökande urholkning av respekten för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för kvinnor och flickor i Afghanistan”.

Resolutionen uppmanar talibanerna att snabbt återställa kvinnors och flickors tillgång till utbildning, sysselsättning, rörelsefrihet och lika deltagande i det offentliga livet.

FN-arbete förbjuds

Afghanistans utrikesdepartement svarar att frågan rör inhemska, sociala angelägenheter.

”Vi står fast vid att säkra rättigheter för alla afghanska kvinnor samtidigt som vi understryker att skillnader måste respekteras och inte politiseras”, skriver afghanska UD.

Säkerhetsrådet fördömer också talibanernas förbud mot kvinnor att arbeta för FN, ett förbud som enligt resolutionen saknar motstycke i FN:s historia. I slutet av december förra året förbjöd talibanerna nationella och internationella hjälpgrupper att anställa afghanska kvinnor. Den 4 april utvidgade de förbudet till afghanska kvinnor som arbetar för FN.

Under talibanstyret har flickor även stängts av från skolan efter sjätte klass och kvinnor tillåts inte att resa eller besöka offentliga platser utan sällskap av en man.

Stort stöd

Förenade Arabemiratens ambassadör Lana Nusseibeh sade att över 90 länder från hela världen stöttar resolutionen, inklusive många muslimska länder varav flera från Afghanistans närmsta grannskap.

Det gör vårt grundläggande budskap i dag ännu mer betydelsefullt. Världen kommer inte att sitta tyst när kvinnor i Afghanistan raderas ut från samhället, säger hon.

Fakta: Kvinnors ställning i Afghanistan

Den 15 augusti 2021 återtar talibanerna makten i Afghanistan. Till en början uppger man sig respektera människors rättigheter och friheter och tar avstånd från det brutala styre som rådde 1996–2001. Flickor ska få gå i skola och kvinnor arbeta så fort man ordnat en ”säker miljö”, lovar talibanerna.

Men den 8 september deklarerar talibanernas talesperson Ahmadullah Wasiq att kvinnors idrottande inte är tillåtet enligt islam.

Och den 28 september meddelar talibanerna att kvinnliga studenter och lärare inte längre får vara verksamma vid Kabuls universitet.

Den 28 mars 2022 beordrar talibanerna flygbolag i landet att neka kvinnor som passagerare om de inte eskorteras av en manlig släkting.

Den 10 november förbjuds kvinnor att besöka allmänna parker och nöjesfält. Några dagar senare utökas förbudet till gym och badhus.

Den 24 december stoppar talibanstyret icke-statliga organisationer från att ha kvinnliga anställda, med vissa undantag.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.