Krönika

Fler flyr klimatkris än krig

Fler människor än någonsin är på flykt. Det är ett sorgligt rekord som UNHCR rapporterar om i den färska rapporten Global trends in forced displacement 2022. Kriget i Ukraina anges vara orsaken till rekordet 108 400 000 flyende personer. Rysslands invasion har tvingat närmare 12 miljoner ukrainare att lämna sina hem. Tillsammans med Syrien och Afghanistan står de för flest internationellt skyddssökande i världen.

Ändå är det tre gånger fler som flyr klimatförändringar än väpnade konflikter, enligt FN. FN:s generalsekreterare António Guterres varnade redan 2017 för att klimatförändringarna är ett växande hot mot fred och välstånd. Klimatförändringar som extrem hetta, extrem torka eller översvämningar gör fler och fler områden runt om i världen obeboeliga. Maldiverna kommer att ätas upp av havet. Dess politiska styre har i åratal vädjat om hårdare och snabbare åtgärder för att hejda den globala temperaturhöjningen. Förgäves.

Lika förgäves vädjar de nu om en ordnad folkomflyttning av landets invånare. De vill ha löften om att maldivierna får skydd och möjlighet att fortsätta sina liv på annat håll. Några sådana löften har inget land gett dem. Det är så beklämmande så att man vill gråta.

Världen, eller ska jag
definiera det bättre – västvärlden – lever efter en ekvation som omöjligen går ihop. Man snarare spär på klimatkatastrofen än hejdar den, samtidigt som man stänger sina gränser för människor på flykt. Regering efter regering agerar på rasistiska och nationalistiska strömningar. 
Men lika lite som det går att hejda skyfall, orkaner eller värmerekord vid landets gränser, lika lite går det att undkomma konsekvenserna av att hundratals miljoner människor tvingas fly. De tar vägen någonstans förstås.
De allra flesta i gigantiska flyktingläger där såväl sjukdomar som desperation sprids. De blir lätta byten för såväl infektioner som extremister som söker självmordskandidater. Därtill kommer problem med produktion av livsmedel, tillgång till rent vatten och säkra handelsvägar. Se bara vad Rysslands invasion av Ukraina har fört med sig i form av energikris i Europa och  blockerade transporter av spannmål som i sin tur orsakat massvält i delar av Afrika.

Hur ofta Jimmie Åkesson
 än säger att alla Sveriges problem beror på massinvandring kommer hans lösning aldrig att fungera. Dels för att Sverige skulle få enorma problem av att ha ett så lågt födelsetal att befolkningen stadigt skulle minska. Dels för att klimatförändringar, pandemier och krig runt om i världen även drabbar Sverige. Finns det inte folk i arbetsför ålder finns det heller ingen som kan släcka skogsbränder, vårda covidpatienter eller bemanna lokaltrafiken. Torkar skördarna bort, sinar grundvattnet och försvinner bina spelar det ingen roll att Sverige slängt ut alla svartskallar.

Mångfald.

Tidöavtalet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.