Nyheter

Navalnyj sliten men ändå pigg i ny rättegång

Aleksej Navalnyj talar till rätten.

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj riskerar nu flera decennier, eller till och med livstid, i fängelse. En ny rättegång har inletts på högsäkerhetsfängelset IK-6, kring anklagelser som internationellt döms ut som politiskt motiverade.

RYSSLAND | 47-årige Navalnyj såg sliten ut, men lät ändå pigg när han framträdde vid rättegångsstarten på måndagen. Han sitter redan fängslad efter tidigare domar, som fallit sedan Ryssland har intensifierat jakten på oliktänkande i samband med den katastrofala storinvasionen av Ukraina.

De senaste anklagelserna kan leda till att straffet förlängs med 30 år, enligt Navalnyj själv. Han berättar också att en utredare nämnt att ännu en rättegång kan vänta senare, där han riskerar livstids fängelse för ”terrorism”.

Tusentals sidor

I nuläget har åklagare försett honom med 3 828 sidor som beskriver nya brott han påstås ha begått medan han satt i fängelse.

– Även om det är uppenbart av dokumenthögens storlek att jag är en sofistikerad och ihärdig brottsling, är det omöjligt att ta reda på exakt vad jag är anklagad för, säger han.

Han har bland annat anklagats för att finansiera extremistisk verksamhet, offentligt hetsa till extremistisk verksamhet och att ”rehabilitera den nazistiska ideologin@.

– Han ställs inför rätta för sitt politiska arbete, säger Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj.

Återvände 2021

Navalnyj sågs under delar av 2010-talet som en av få oppositionsfigurer i Ryssland som hade en chans att utmana president Putins regim i opinionen.
Men 2020 förgiftades han i en komplott som spårats tillbaka till säkerhetstjänsten FSB.

Efter flera månaders konvalescens i Tyskland återvände han till Ryssland i januari 2021, och greps då omgående. Sedan dess har Navalnyj dömts till fängelse flera gånger om, i processer som allmänt anses vara regimens sätt att försöka tysta hans kritik mot Rysslands utveckling.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.