Nyheter

Greta Thunberg gripen under klimatprotest i London

Greta Thunberg förs bort av poliser under protesten Oily Money Out utanför Intercontinental Hostel, i London, tisdagen den 17 oktober 2023.

Under de pågående klimatprotesterna i London greps Greta Thunberg under tisdagen. Protesten ägde rum samtidigt som oljeindustrins toppmöte pågick och lockade några av de mest inflytelserika aktörerna inom fossila bränslen.

KLIMAT | Greta Thunberg greps i London under en klimatprotesten Oily Money Out, som ägde rum vid ett toppmöte för oljeindustrin på tisdagen. Thunberg deltog i en massiv demonstration i centrala London utanför Energy Intelligence Forum på Park Lane, där några av de mest inflytelserika aktörerna inom fossila bränslen samlats. I videoklipp kunde man se Thunberg lugnt lyssna när två poliser talade till henne, medan en av dem höll fast henne. Hon forslades sedan bort i polisbil.

Tidigare, i ett tal, betonade Thunberg att makthavare medvetet hade lett världen mot avgrunden. Hon uppmanade människor att vidta direkta åtgärder för att stoppa detta och att eliminera oljepengar från politiken.

– Vi har inget annat val än att placera våra kroppar utanför dessa konferenser och fysiskt störa, sade Greta Thunberg.

– Vi måste göra det varje gång för att visa dem att de inte kan undkomma konsekvenserna.

Under protesterna försökte dussintals människor blockera tillgången till hotellet och skanderade slagord som ”Ut med oljepengarna” och ”Avbryt konferensen”. Demonstranter från Fossil Free London och Extinction Rebellion slog på trummor och viftade med banderoller och rosa paraplyer medan de lovade att fortsätta protestera under det tre dagar långa Energy Intelligence Forumet.

Evenemanget, tidigare känt som Oil and Money-konferensen, lockar företag och politiska ledare för att diskutera och forma hållbara lösningar på 2000-talets energiutmaningar. Vid tisdagens evenemang kritiserade Thunberg Cop28 och hävdade att det inte går att lita på eftersom fossilbränsleindustrierna fortsätter att styra resultaten genom sina processer.

Hela vår värld översköljs av greenwashing och lögner. Fossilbränsleindustrin har medvetet distraherat och försenat åtgärderna. De har skapat kryphål för att tillåta sin verksamhet att fortsätta på bekostnad av vår planet, sade Greta Thunberg.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.