Prenumerera

Logga in

Nyheter

EU skickar fler båtar till Libyen

En fiskebåt med cirka 500 migranter anlöper den syditalienska hamnen Crotone, tidigt på lördagen den 11 mars 2023.

Efter det dödliga skeppsbrottet utanför Italiens kust den 26 februari säger nu EU att lösningen är att ge Libyen – ett land som kränker mänskliga rättigheter på löpande band – fler båtar för att fånga in de som flyr. Det går tvärt emot människorättsorganisationernas uppmaningar.

LIBYEN/EU | I Libyen riskerar människor att exploateras på en rad olika sätt – att våldtas, torteras och fängslas godtyckligt. Men som svar på den tragiska incidenten utanför Italiens kust, nära staden Crotone, säger nu EU-kommissionen att stödet till Libyen ska öka.

– Fler båtar kommer. Vi ser att det finns ett behov av att öka kapaciteten, sade en källa vid EU-kommissionen enligt EUObserver.

EU har ”outsourcat” ansvaret för att rädda liv till länder i Nordafrika, framförallt Libyen som länge har varit det land som flest flyktingbåtar avgår från. I och med inbördeskriget som rasar i landet har det varit fritt fram för flyktingsmugglare att verka här.

Tidningen Global rapporterade för en dryg månad sedan om att EU beslutat om att ge Libyen mer stöd: 800 miljoner euro skulle landet få. Man skulle också ge libyerna fem nya båtar de kommande åren, som ska användas för att patrullera till havs och spana efter flyktingbåtar. En av de här båtarna överlämnades i samma veva, vilket får det totala antalet EU-båtar i libysk ägo till sex stycken.

Är det Libyen som hittar flyktingarna skickas de tillbaka till samma land som de flydde ifrån. Samtliga frivilligorganisationer som räddar liv på Medelhavet vägrar konsekvent att överlämna flyktingar till libyerna eller att ta dem i land där: Libyen är inte ett säkert land, och enligt internationell sjölag ska den som räddas till havs släppas av i en säker hamn.

Human Rights Watch är en av organisationerna som har riktat skarp kritik mot EU:s samarbete med Libyen, och unionens gränsbyrå Frontex drönare som rapporterar till libyerna, i flera rapporter. EU:s båtar bidrar till den ”ondskefulla cykeln av våld”, menar flera organisationer. Juristgruppen Front-lex har dragit det ännu längre: man vill dra EU inför rätta i Internationella brottmålsdomstolen för brott mot mänskligheten genom sin likgiltiga migrationspolitik.

Både Malta och Italien är ovilliga att ta emot migranter som kommer över havet. I höstas annonserade EU-kommissionen att man tagit fram en handlingsplan för Medelhavet, i väntan på att den nya så kallade migrationspakten skall vara på plats. I denna plan kommer fokus på samarbete med tredje länder att öka – samtidigt som de livräddande insatserna lyser med sin frånvaro.

EU har redan ingått partnerskap med Marocko och Niger för att motverka smuggling. Man vill göra detsamma med Egypten och Tunisien, vars president Kais Saied nyligen beordrade säkerhetstjänsten att agera mot människor från söder om Sahara som befinner sig i landet. Enligt honom är de en del av en konspiration med målet att ”ändra den demografiska kompositionen” i Tunisien, skriver BBC.

***
LÄS ÄVEN:
EU ger ytterligare en båt till Libyens kustbevakning
Italien fortsätter kritiserat samarbete med Libyen

Hanna Strid

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.