Nyheter

Franskt tv-väder – nu med klimat

President Emmanuel Macron får konkurrens i rutan, när fransk tv utökar vädersändningarna.

Väderprognoserna i fransk tv har utvidgats med att ta upp klimataspekten.
– Det går inte att glädjas åt 25 grader i Biarritz i februari utan att förklara varför, säger informationschefen Alexandre Kara.

FRANKRIKE | Prognoserna i allmän-tv:s kanaler France 2 och France 3 kallas från och med denna vecka för ”väder- och klimatjournalen”, skriver Franceinfo och andra franska medier.

– Det handlar om att förklara vädret på ett annat sätt. Vi ska inte bara säga att i morgon blir det sol, eller regn. Vi ska förklara varför, säger Kara, som är informationschef på France Télévisions, den franska motsvarigheten till SVT eller BBC.

Kvällarnas tv-väder förlängs därmed från bara en halv minut till två minuter. På så sätt får man tid att lägga in hur temperaturer avviker från det normala och förklaringar till torka eller översvämningar, säger Kara enligt nyhetsbyrån AFP.

Folks klimatoro ska fångas upp genom att meteorologerna svarar på frågor som kommer via sociala medier under taggen #OnVousRépond (”Vi svarar er”).

Och France Télévisions understryker att det handlar om en läroprocess både utåt och inåt. Personalen ska utbildas om klimatförändringarna och energisparande – och minimera det förorenande flygandet.

– Med undantag för extrema nyhetshändelser ska våra reportrar inte flyga inom Frankrike, säger Kara.

– Vi kommer att säga till alla att ta tåget.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.