Nyheter

Floridas omstridda gaylag utvidgas

Floridas guvernör Ron DeSantis.

Floridas skolor får inte längre undervisa elever om sexuell läggning och könstillhörighet, inte ens på gymnasienivå.
Det är innebörden av den amerikanska delstatens skolnämnds beslut.

USA | Efter guvernör Ron DeSantis begäran godkände skolnämnden på onsdagen utvidgningen av den lag som kritikerna kallar ”Don’t say gay”-lagen, och som nu gäller hela skoltiden till och med sista året i motsvarande gymnasiet (high school).

DeSantis, presumtiv presidentkandidat för republikanerna nästa år, låg bakom lagen som för ett år sedan togs i bruk men då bara gällde från förskola upp till och med tredje klass.

När även sistaårselever
på high school nu omfattas kan undantag göras för viss sexualundervisning, lektioner som inte är obligatoriska. Men lagen, som är luddig, gäller inte bara referenser till direkta sexuella handlingar.

Enligt Miami Herald kan den till exempel omfatta lärare som undervisar om Högsta domstolens utslag 2015 om att delstater inte får förbjuda samkönade äktenskap. De lärarna skulle då riskera avstängning och att deras lärarlegitimation dras in.

Trots att lagens gränser inte är tydliga säger Floridas utbildningsminister Manny Diaz Jr att utvidgningen införs för att tydliggöra vad som ska gälla och att lärarna inte ska gå ifrån läroplanen.

Vi tar inte bort någonting. Det enda vi gör är att sätta mål så att våra lärare vet vad som gäller: lär ut det som är standard, säger han.

Beslutet i skolnämnden behöver inte tas igenom delstatens parlament för att bli lag, vilket förslaget blir om omkring en månads tid.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.