Nyheter

Tigray: 2,3 miljoner barn går fortfarande inte i skolan efter kriget

Barn håller fredsskyltar vid en gatukarneval som anordnas av Tigray Development Association till stöd för det nyligen överenskomna fredsavtalet mellan den etiopiska federala regeringen och Tigray-styrkorna i Mekele, huvudstaden i Tigray-regionen, i norra Etiopien lördagen den 26 november 2022.

Efter nästan två års konflikt i Tigrayregionen i Etiopien skrev de stridande parterna under ett fredsavtal i november i fjol. Men trots det är den humanitära situationen fortsatt allvarlig och över 2,3 miljoner barn i Tigray går fortfarande inte i skolan, enligt Rädda barnen.

ETIOPIEN | Konflikten mellan Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) och den etiopiska regeringen, som rasade med full styrka mellan november 2020 och november 2022, är en av de blodigaste i världen på senare år. Uppskattningsvis 600 000 civila dog under det två år långa kriget, som startade efter att premiärminister Abiy Ahmed förklarade krig mot TPLF. Trupper från Eritrea och olika miliser från grannregionen Amhara slöt snabbt upp bakom TPLF, men har nu dragit sig tillbaka.

– Hunger användes som ett vapen i kriget, sade Jan Nyssen, professor emeritus i geografi vid universitet i Gent, Belgien, till El Pais i januari. Majoriteten av de 600 000 döda, 60 procent, svalt ihjäl medan en del har dött till följd av massakrer, bombdåd och brist på läkemedel och sjukvårdsutrustning.

Bristen på mat och förnödenheter skapade stora rubriker under krigets gång och konvojer med nödhjälp hade svårt att nå fram i och med både de pågående striderna och att de stoppades. Det var även mycket svårt för journalister att få tillträde till Tigray för att kunna rapportera om vad som pågick. Human Rights Watch och Amnesty International sade i en gemensam rapport för snart ett år sedan att tigreaner i regionens västra delar utsatts för ”en skoningslös etnisk rensning”. Flera andra rapporter om krigsbrott har förekommit.

Rädda barnen varnar nu för att även om fredsavtalet med tillhörande vapenvila i stort efterlevs så fortsätter krisen på andra sätt. 2,3 miljoner barn i den nordliga Tigrayregionen går fortfarande inte i skolan.

– Den humanitära krisen i Etiopien är en av de värsta i modern tid. Konflikt, hunger och klimatkrisen har tvingat miljontals människor att lämna sina hem vilket har resulterat i att oräkneligt många barn har slutat i skolan. Det är av stor vikt att skolbyggnader som har förstörts under konflikten restaureras och att obetalda lärare får lön för sitt arbete, säger Xavier Joubert, Rädda barnens chef i Etiopien, i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen är det totalt 3,5 miljon barn i Etiopien som har avbrutit eller aldrig haft möjlighet att påbörja sin skolgång. Medan en del barn har kunnat återuppta sina studier efter att konflikten avslutats, har majoriteten ännu inte haft den möjligheten.

***
LÄS MER
MR-rapport: ”Brott mot mänskligheten i krigets Tigray”
Krigförande fredspristagare

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.