Nyheter

Ugandas president tvekar om nya hbtqi-lagen

Ugandas president Yowerei Museveni, här på en bild från i fjol.

Ugandas president vill se förändringar i landets nya hbtqi-lagar, men inte att straffen för homosexualitet tas bort. I stället går han till ny attack mot västländerna.
– Europa är förlorat. Så de vill att vi också ska gå förlorade, säger han.

UGANDA | Uganda har mötts av starkt internationell kritik efter att landets parlament för en månad sedan antagit en omfattande lag som föreslår nya hårda straff för hbtqi-personer.

Nu sätter president Yoweri Museveni käppar i hjulet för lagen – men inte för att den går för långt. I stället vill presidenten se förändringar i skrivelser om ”rehabilitering av personer som har varit aktiva inom homosexualitet men vill leva normala liv”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

På ett möte med parlamentet på torsdagskvällen sade han att han applåderar parlamentet för att ha tagit tydlig ställning om hbtqi-frågor.

– Jag gratulerar er. Det är bra att ni har stått emot trycket från imperialisterna. Och det har jag sagt till dem. När de kommer till mig säger jag bara ”snälla håll käften”.

– Europa är förlorat. Så de vill att vi också ska gå förlorade.

EU-parlamentet fördömer

Enligt uppgifter till AFP ska presidentens rådgivare ha sagt till honom att inte skriva under lagen, som enligt dem innehåller flera luddiga passager som kan vara svårtolkade.

På torsdagen röstade EU-parlamentet igenom ett fördömande av lagen och uppmanade EU-kommissionen att ”använda all nödvändig diplomati, juridisk och finansiell, för att övertyga presidenten att inte skriva under lagen”.

Även USA har hotat med ekonomiska konsekvenser om lagen antas och en grupp FN-experter har beskrivit den som ”ett flagrant övergrepp mot mänskliga rättigheter”,

Museveni måste godta lagen före fredagskvällen, men enligt Amnesty International antas den även om han bara två gånger skickar tillbaka den till parlamentet för översyn.

Populär i Uganda

Lagen är dock mycket populär i Uganda, ökänt för sin intolerans mot homosexualitet, och bara två av parlamentets 389 ledamöter röstade emot lagförslaget.

Homosexualitet är redan straffbart med livstids fängelse. Den nya lagen innebär bland annat att dödsstraff kan införas för ”grov homosexualitet”, vilket bland annat inbegriper sex med hiv-smittade. Den som kämpar för hbtqi-rättigheter riskerar 20 års fängelse.

Även ”försök till homosexualitet” blir brottsligt med fängelsestraff i upp till tio år.

Homosexualitet är olagligt i fler än 30 av Afrikas 54 länder.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.