Nyheter

Mardröm för säkerheten om Trump grips

Donald Trump manar sina anhängare till motstånd.

Mycket tyder på att USA:s tidigare president Donald Trump kommer att ställas inför rätta. Huvudpersonen själv påstår att han ska gripas på tisdag – och manar sina anhängare till motstånd.
Nu planeras för skärpt säkerhet vid domstolen i New York, rapporterar amerikanska medier.

USA | Polis och underrättelsetjänst uppges förbereda för ett eventuellt domstolsframträdande av den förre presidenten i veckan som kommer. Planerna gäller enligt NBC News säkerhetsarrangemang och logistik runt domstolskvarteret på nedre Manhattan.

Ett tänkbart scenario är enligt CNN sammandrabbningar mellan Trumpanhängare och motdemonstranter. En annan fråga som kan bli aktuell är enligt The Washington Post hur man ska hantera en eventuell rusning mot domstolsbyggnaden.

– Det är en mardröm ur säkerhetssynpunkt, och det kommer att vara besvärligt för alla oavsett vilken dag det sker, säger Dennis Quirk, chef för delstatens domstolspolis, till tidningen.

"Protestera, protestera!"

Donald Trump påstod på lördagen i ett inlägg på sociala medier att han kommer att gripas på tisdag. Han uppmanade samtidigt sina anhängare att demonstrera och att ”återta landet”.

I ytterligare ett inlägg i sociala medier skriver Trump – liksom i tidigare inlägg helt i versaler – att det ”är dags”. Han försöker hamra in ett budskap om att USA är på väg mot såväl en avgrund som ett världskrig:

”Vi kan bara inte låta detta fortgå. De dödar vårt land medan vi sitter stilla och tittar på. Vi måste rädda Amerika! Protestera, protestera, protestera!!!”

Trump tycks vilja förekomma ett eventuellt besked från rättsväsendet. Ett par timmar efter ex-presidentens inlägg på lördagen skickade hans kampanjarbetare ut en vädjan till anhängare om nya donationer. I ett av dessa mejl bifogades ett citat från Trump där han säger att han ”inte är det minsta orolig” för brottsanklagelserna.

Betalade för tystnad

Anklagelserna om brott och oegentligheter har haglat mot den forne presidenten ända sedan han valdes 2016. Den som inom kort väntas leda till åtal gäller en betalning på 130 000 dollar till den tidigare porrskådespelaren Stephanie Cliffords.

Betalningen, som enligt åklagarna var brottslig, uppges ha varit avsedd att förmå Cliffords, även känd som Stormy Daniels, att hålla tyst om en relation mellan de två.

Trump själv förnekar, men hans tidigare advokat Michael Cohen har medgett att han betalade ut pengarna och erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott.

Det har spekulerats i vad Donald Trump ska göra om åtal väcks. Hans advokat Joe Tacopina säger dock till NBC News att Trump kommer att följa de procedurer som finns och överlämna sig till myndigheterna.

Unik i sin ställning

Skulle han åtalas vore det första gången i landets historia som en tidigare president ställs inför rätta.

Republikanernas gruppledare i representanthuset, Kevin McCarthy, gick senare på lördagen ut och avfärdade det hela som ett ”skandalöst maktmissbruk av en radikal åklagare”.

76-årige Trump inledde sin tredje presidentvalskampanj i november och är i dagsläget, enligt flera opinionsmätningar, den kandidat som har starkast stöd bland republikanska väljare.

Även i Georgia väntas inom kort besked om ett eventuellt åtal mot Trump. Där handlar det om ex-presidentens försök att påverka resultatet i presidentvalet och det nu ökända telefonsamtalet till delstatsministern Brad Raffensperger, som uppmanades ”hitta” tillräckligt med röster för att ge Trump segern i delstaten.

Fakta: Medvind i opinionen

En sammanställning av opinionsmätningar som oberoende Real Clear Politics gjort i mars visar att stödet för Trump som Republikanernas presidentkandidat är starkt.

45,2 procent av partiets väljare ställer sig bakom Trumps satsning på Vita huset. Han följs närmast av Floridaguvernören och partikamraten Ron DeSantis, vars stöd ligger på 29,2 procent. DeSantis väntas göra en satsning på Vita huset men har inte lanserat någon kampanj ännu.

För andra presidentaspiranter ser det betydligt svårare ut. 6,8 procent av Republikanernas anhängare vill se den tidigare vicepresidenten Mike Pence som presidentkandidat i valet 2024. Den tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, som lanserat sin kandidatur, får stöd av 5,3 procent.

Även när Donald Trump i opinionsundersökningar ställs mot sittande presidenten och demokraten Joe Biden har han medvind. Trump skulle – om än med mycket liten marginal – få fler röster om det var presidentval i dag, enligt Real Clear Politics. 44,6 procent av väljarna säger att de skulle rösta på Trump, medan 44,4 procent skulle välja Biden.

Nyheter

Sverige faller i klimatrankning

 Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) håller pressbriefing inför FN:s internationella klimatmöte COP28 i Dubai.

Sverige har hamnat på tionde plats i årets Climate Change Performance Index. En nedgång med fem placeringar jämfört med föregående års index.

KLIMAT | En av de viktigaste punkterna under FN:s klimattoppmöte, COP28, är att utvärdera genomförandet av Parisavtalet från COP21. Climate Change Performance Index, CCPI, rangordnar årligen länder baserat på hur väl de uppfyller målen i avtalet. Årets index placerar Sverige på tionde plats, från att förra året legat på en femteplats. Noterbart är att de tre främsta platserna är tomma, då inget land anses uppfylla målen tillräckligt väl.

Indexet bygger på fyra huvudkategorier: koldioxidutsläpp, förnybar energi, energianvändning och annan klimatpolitik. Enligt Nasiritousi är de andra indikatorerna viktiga då de visar riktningen för framtida utsläppsutveckling.

– Sverige erhåller höga betyg för utsläpp och förnybar energi, men när det kommer till politisk inriktning sjunker vi drastiskt. För ett år sedan låg Sverige på plats 24 i politik, i år befinner vi oss på plats 37, säger Naghmeh Nasiritousi, forskare vid Utrikespolitiska Institutet, för SVT.

– Vi har sett att den nuvarande regeringen har en politik som ser ut att öka utsläppen. Det gör att betyget faller.

CCPI uttrycker tydligt sin oro: ”Sveriges en gång så ambitiösa klimatpolitik skärs ned eller till och med tas bort. Om regeringen fortsätter att ta bort progressiv klimatpolitik kommer landet att fortsätta falla i CCPI-rankingen.”

Experter varnar för att Sverige backar från att vara en global föregångare inom klimatpolitik till att nu blockera progressiv EU-politik inom skogsfrågor. Denna trend kan få betydande konsekvenser för landets placering i kommande klimatrankningar.

Bakom indexet står klimatgrupperna Germanwatch, New Climate Institute och Climate Action Network.

Nyheter

Växande kritik mot Israels krig: ”En apokalyps”

Palestinska kvinnor går förbi rester av bostadshus i Nuseirat i centrala Gaza.

Döden är överallt, det finns ingenstans att ta vägen och ingen hjälp att få.Israels militära operationer i södra Gaza hindrar alla humanitära insatser och måste få ett slut, enligt FN:s humanitära chef.Kritiken växer från flera håll om att Israel inte gör tillräckligt för att skydda civila.

ISRAEL/PALESTINA | – Alltför många oskyldiga palestinier har dödats. Ärligt talat – nivån av civilt lidande, bilderna och filmerna som kommer från Gaza är fruktansvärda, sade en allvarlig Kamala Harris, vicepresident i Israels närmaste allierade USA, vid en pressträff häromdagen.

– Vi anser att Israel måste göra mer för att skydda oskyldiga civila.

Diplomatisk kris

Ungefär samtidigt twittrade FN:s humanitära chef Martin Griffiths att ”apokalyptiska förhållanden” nu råder i södra Gaza, att det är omöjligt för hjälporganisationer att arbeta på grund av den israeliska offensiven.

– Det räcker nu. Det måste sluta. . . En apokalyptisk situation råder, sade Griffiths till tidningen The Guardian.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez gick ett steg längre. I en intervju uttryckte han tvivel på att Israel efterlever internationell rätt vid krigföringen i Gaza, ett område som styrs av den terrorstämplade islamistmilisen Hamas. Liknande kritik har förts fram från Belgiens premiärminister, Norges utrikesminister och Amnesty International – bland andra.

Sánchez uttalande resulterade i en diplomatisk kris, med hemkallade ambassadörer.

– Israel agerar och kommer fortsatt att agera i enlighet med internationell rätt, och kommer att fortsätta kriget tills alla i gisslan är tillbaka och Hamas utplånats från Gaza, svarade Israels utrikesminister Eli Cohen enligt Politico.

Mänskliga sköldar?

Det pågående kriget utlöstes av Hamas koordinerade attack mot Israel den 7 oktober. Då dödades omkring 1 200 mestadels civila i brutala massakrer, och över 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med militära flyg- och markoperationer, en total belägring av Gaza och löfte om att tillintetgöra Hamas. Enligt Hamaskontrollerade hälsomyndigheter i Gaza har omkring 16 000 människor dött i det intensiva bombardemanget.

Bilderna av lidandet i Gaza, där omkring halva befolkningen är under 18 år, lämnar få oberörda. Israel å sin sida understryker att man är i krig med Hamas, inte med det palestinska folket. Den israeliska militären hävdar att den enbart riktar in sig på militära mål, men anklagar islamiströrelsen för att förskansa sig i tunnlar under tättbebyggda stadsmiljöer, på sjukhus och skolor samt använda civila som mänskliga sköldar.

Agerandet utgör sannolikt krigsbrott, liksom det det sexuella våld Hamas anklagas för i samband med anfallet den 7 oktober.

Är proportionerligt?

Men att inte skydda civila i tillräckligt hög utsträckning, som Israel beskylls för, är också ett brott mot krigets lagar. Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, anser att det ligger mycket i det växande klandret mot Israel.

– Mycket tyder på att de (Israel) överträtt den humanitära rätten och begått en del krigsförbrytelser, säger han.

Wrange understryker att en krigförande part enligt folkrätten inte får angripa civila mål. Och när man anfaller militära mål måste de civila skadorna stå i proportion till den militära vinsten.

– Palestinska liv måste vägas som om de varit israeliska.

Måste vara säker

Heather Harrison Dinniss, senior lektor i folkrätt vid Försvarshögskolan, pekar också på principen om proportionalitet som ett huvudproblem i Gaza.

– Frågan är om civilbefolkningen utsätts för en kollektiv bestraffning i och med Israels bombningar. De civila skadorna måste egentligen utredas för varje enskild attack, resonerar hon.

Sjukhus, som exempelvis al-Shifa i staden Gaza, är särskilt skyddade objekt enligt folkrätten. Denna status förloras om vårdinrättningen används för andra syften, men då måste krigsförande part vara ”jäkligt säker”, med Harrison Dinniss ord.

– Israel har visat upp mindre vapendepåer inne i al-Shifa – men fanns där verkligen en kommandocentral? Det som talar till Israels fördel är uppgifterna att soldater gick in på sjukhuset med tolkar och frågade ut personer, att man försökte ta reda på om där fanns militära installationer.

I ett Gaza som i stort förvandlats till ruiner och där stora delar av befolkningen är på flykt är det minst sagt svårt att göra utredningar. Var och hur anklagelser om krigsbrott ska kunna bevisas återstår att se.

– Palestinierna är medlemmar i (Internationella brottmålsdomstolen) ICC, så det kan ske där. Men anklagelser om krigsbrott kan också föras fram i nationella domstolar eller i särskilda tribunaler, säger Harrison Dinniss.

Fakta: Krigets lagar

Civila människor får inte anfallas i väpnade konflikter och måste skyddas, enligt folkrättsliga principer som världssamfundet har enats om.
Krigets lagar – formellt den internationella humanitära rätten – syftar till att stridande, skadade, krigsfångar och civila ska besparas onödigt lidande. Kärnan utgörs av de fyra så kallade Genèvekonventionerna från 1949, som har ratificerats av närmare 200 stater. Både statliga och icke-statliga aktörer omfattas av lagarna.
Nyckelord är distinktion (åtskillnad av civila och stridande), proportionalitet (den militära betydelsen av anfall måste vägas mot riskerna de utgör för civila) och försiktighet (alla parter måste vidta alla möjliga försiktighetsåtgärder för att anfall endast ska riktas mot militära mål).
Att icke-civila personer vistas bland civila betyder inte att gruppen som helhet kan betraktas som ett legitimt mål. Civilbefolkningen får inte heller användas som så kallade mänskliga sköldar för att försvara mot anfall.
Sjukvårdens särskilda skyddsemblem måste respekteras och de stridande parterna måste göra vad de kan för att underlätta humanitära insatser.
TT

Bakgrund: Gaza

Gaza räknas jämte Västbanken till de palestinska områdena. Landremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn. Den gränsar mot Egypten i söder men är i övrigt omgiven av Israel.
Sedan sommaren 2007 styrs Gazaremsan av Hamas, en rörelse som bland andra EU och USA klassar som en terrororganisation. I Gaza bor drygt 2 miljoner invånare på en yta som är mindre än en tredjedel av Öland. Omkring hälften av befolkningen är under 18 år.
Krig mellan Hamas och Israel har brutit ut flera gånger de senaste decennierna, bland annat 2008-09, 2012, 2014 och 2021.
Det nuvarande kriget har pågått sedan den 7 oktober, då Hamas genomförde en koordinerad attack mot Israel. Tusentals raketer avfyrades, Hamasmilis tog sig över gränsen till Israel och massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival. Omkring 1 200 mestadels civila israeler dödades och Hamas tog också över 200 personer som gisslan. Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i syfte att tillintetgöra Hamas.
Källa: FN, Röda Korset och Nationalencyklopedin
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.