Nyheter

Putin välkomnade Xi till Kreml

Kinas president Xi Jinping välkomnas till Kreml av Rysslands president Vladimir Putin.

Kinas president Xi Jinping och hans ryske kollega Vladimir Putin har haft en fyra och en halv timme lång överläggning i Moskva. På samtalslistan under besöket står bland annat Kinas förslag till plan för Ukraina, uppger Kreml.
USA avfärdar dock Kinas ”fredsförslag”.

KINA/RYSSLAND | Xi Jinping landade vid lunchtid på måndagen i Moskva. Han flög dit i ett specialplan, enligt kinesiska statliga mediebolaget CCTV.

– Jag är övertygad om att besöket kommer att bli fruktbart och ge ny fart åt den sunda och stabila utvecklingen av kinesisk-ryska relationer, sade Xi på flygplatsen, rapporterar ryska statliga medier.

Xi beskrev i sitt uttalande inför journalister Ryssland och Kina som ”goda grannar” och ”stabila partner”.

Välkomnad till Kreml

Putin tog emot Xi i Kreml under eftermiddagen, och sade att han välkomnar Kinas plan för en ”lösning av den akuta krisen i Ukraina” och att han är redo att diskutera den.

– Vi är alltid öppna för förhandlingar, sade Putin till Xi.

– Vi kommer absolut att diskutera alla dessa frågor, bland dem dina initiativ som vi naturligtvis behandlar med respekt.

Han ser det som ”symboliskt” att Xi väljer att resa till Ryssland för sin första resa under sin nya mandatperiod.

Vid mötet hyllar Xi Kinas ”nära band” med Ryssland.

– Vi är partner i ett omfattande strategiskt samarbete. Det är det som avgör att det bör finnas nära band mellan våra länder, säger Xi, enligt rysk statlig tv.

Blinken varnar

Kinas ”fredsförslag” möts av amerikansk skepsis.

– Världen bör inte luras av några taktiska drag från Ryssland, med stöd av Kina eller något annat land, för att frysa läget i kriget på sina egna villkor, varnar USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Måndagens möte skedde under informella former, däribland en middag. Samtalen mellan ledarna varade i fyra och en halv timme, enligt den regimtrogna ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Mer formella samtal är planerade till senare under det tre dagar långa besöket. Ledarna väntas skriva under ett gemensamt uttalande.

Både Kina och Ryssland har beskrivit Xis besök som en del av ansträngningarna för att fördjupa vänskapen mellan länderna. Resan är Xis första till Moskva sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Punktlista

Tidigare under måndagen meddelade Kremls talesperson Dmitrij Peskov att frågor från Kinas punktlista som publicerades nyligen kommer att diskuteras under mötet. Den har på många håll kallats för en grund till en fredsplan på tolv punkter, men många experter anser att den behöver bli mer konkret.

Kina, som har uppmanat Ryssland och Ukraina att förhandla, har förklarat sig neutralt i konflikten. Samtidigt har landet anklagats för att överväga att skicka vapen till Ryssland, vilket Kina har nekat till.

Dmitrij Peskov anklagade vid sin pressträff USA för att förvärra situationen i Ukraina.

– USA håller fast vid sin position som syftar till att underblåsa konflikten, skapa hinder för att minska intensiteten i striderna och fortsätta att leverera vapen till Ukraina, sade han.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.