Nyheter

321 mord på transpersoner under året som gått

Åtminstone 321 transpersoner mördades under året som har gått. Det visar statstik från den icke-statliga organisationen Transgender Europe som publicerades i samband med Transgender Day of Remembrance på måndagen.

HBTQ | På måndagen inföll den internationella dagen Transgender Day of Rembembrance då transpersoner som har mördats under året som har gått uppmärksammas, sörjs och hedras. Siffror från Transgender Europe (TGEU) visar att åtminstone 321 transpersoner mördades mellan den 1 oktober 2022 och 30 september 2023. 

”Dödsfallen vi sörjer skedde som ett resultat av flera frågor som överlappar varandra” skriver TGEU, ILGA och andra hbtq-organisationer i ett uttalande på måndagen. De tar bland annat upp brist på hatbrottslagstiftning, brister i upprätthållandet av sådana lagar, brist på tillgång till grundläggande hälso- och sjukvård, diskriminering inom arbetslivet och strukturell diskriminering som innebär försummelse från samhället liksom övergrepp och skada mot transpersoner. 

TGEU betonar att antalet mord som finns med i deras statistik endast är de som har rapporterats in, och antalet i verkligheten kan vara högre. Inte heller finns indirekta dödsfall som orsakas av bristande tillgång till hälso- och sjukvård eller självmord med i statistiken.

Många mord i Brasilien

Flest mord skedde i Latinamerika och Karibien, 236 personer mördades där, och nästan en tredjedel av alla mord ägde rum i Brasilien. 31 procent av de sammanlagda morden skedde där. Näst flest mord, 52, skedde i Mexiko.

Brasilien har länge legat i topp vad gäller mord på transpersoner, enligt Statista har minst 964 transpersoner mördats i landet mellan 2016 och 2021. Det värsta året hittills var 2017 då 171 mord på transpersoner rapporterades. 

Nästan alla transpersoner som mördades, 94 procent, var transkvinnor eller transfeminina, nästan hälften, 48 procent, av de mördade jobbade inom prostitution. Allt fler av de som mördas, 80 procent, var också transpersoner som utsätts för rasism, vilket är en ökning med 15 procent från förra året, skriver TGEU.

Av de 16 som har rapporterats mördade i Europa var 45 procent transpersoner med känd migrant- eller flyktingbakgrund. I USA rapporteras 33 mord, i Asien 35. 164 mord skedde med skjutvapen, 66 var knivmord. 

Transgender Day of Remembrance högtidlighölls för första gången 1998.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.