Nyheter

Cannabisboom blev för stor – Thailand ångrar sig

6 000 cannabisbutiker på ett år, och ”utbredda” drogproblem. Men nu kan den lagliga knarkboomen i Thailand snart vara över. Ett lagförslag med åtstramningar ska kunna komma i december, meddelar hälsoministern. Och även de som berusar sig med alkohol har nya bud att vänta.

THAILAND | Bemärkelsedatumet var den 9 juni förra året. Då avkriminaliserade Thailand, som första land i Asien, svagare varianter av drogen cannabis. Det gällde både odling, innehav, försäljning och konsumtion.

Den dåvarande hälsoministern Anutin Charnvirakul meddelade till och med att en miljon cannabis-plantor skulle distribueras gratis, för att få en inhemsk bransch att växa.

Men ett och ett halvt år senare är det politisk baksmälla. Drogerna flödar, bland annat via de minst 6 000 cannabisbutiker som poppat upp runtom i landet. Förhoppningarna om en exklusiv och lyxig berusningssektor har grusats, och turismoperatörerna klagar över stöket, menar den nye premiärministern Srettha ”Nid” Thavisin.

Förslag på gång

– Lagen måste skrivas om, sade han i en tv-intervju med Bloomberg i samband med FN:s generalförsamling i september.

– Det behöver rättas till. Vi kan reglera det så att det blir endast för medicinskt bruk.

Och nu säger alltså den nye hälsoministern Cholnan Srikaew att ett lagförslag är på gång. Branschboom i all ära – man måste prioritera, menar han.

– I valet mellan ekonomiska och hälsomässiga fördelar, så väljer vi hälsa, säger Cholnan Srikaew enligt Bloomberg.

Men turismen är en av Thailands största näringsgrenar. Och den nya regeringskoalitionen innehåller hela elva partier, varav en del drogliberala. Så många undrar hur hårt hälsoministern vågar gå fram.

Vill ha fylletest

Balansgången syns även i andra nöjesrelaterade förslag. Efter påtryckningar från det pulserande nattlivet ska nu i vinter öppettiderna för barer på försök förlängas från klockan 01 eller 02 till klockan 04. Men någon vecka innan detta träder i kraft gick Cholnan Srikaew ut och sade att risken för överdriven berusning blir stor. Gästerna måste promilletestas vid stängningsdags, föreslår hälsoministern enligt nyhetstjänsten Khaosod.

Även för metamfetamin, en väldigt populär drog i Thailand, filar den nye hälsoministern på reglerna. Några piller klassas som godkända för eget bruk, men för att slippa åtal måste den som blir påkommen med upp till fem tabletter genomgå rehabilitering, enligt ett nytt regeringsförslag.

Men på sociala medier är debatten intensiv, och Cholnan Srikaew hånas av en del som för naiv. Frågan är hur lätt regeringen får att strama åt när nu ”anden är ute ur flaskan”. På många andra håll i världen har det visat sig väldigt lätt för säljare och köpare av droger att kringgå regler om exempelvis medicinskt bruk.

Nyheter

Venezuela vill ha två tredjedelar av grannlandet

Essequibo utgör två tredjedelar av Guyana.

Större delen av grannlandet Guyana tillhör Venezuela – enligt en omtvistad folkomröstning i helgen. Resultatet väcker oro i Sydamerika om vad den auktoritära Maduro-regimen har för planer.

VENEZUELA | Trots internationella protester höll Venezuela på söndagen en folkomröstning, med frågan om regionen Essequibo (även stavad Esequiba) i grannlandet Guyana egentligen ska tillhöra Venezuela. Enligt venezuelanska myndigheter deltog 10,5 miljoner av landets 20,7 miljoner röstberättigade invånare, och 95 procent röstade ja.

– Vi har tagit de första stegen i en ny historisk fas i kampen för det som tillhör oss, att ta tillbaka det som befriarna lämnade åt oss, säger president Nicolás Maduro enligt medier i huvudstaden Caracas.

Erkänner inte domstol

Konflikten går tillbaka till 1800-talet, då den unga nationen Venezuela grälade med europeiska kolonialmakter om vattenvägar och guldfyndigheter i området. Guyanas dåvarande kolonialherre Storbritannien fick rätt i en skiljedom 1899, men Venezuela har senare invänt att det beslutet berodde på stormakternas mygel.

Senare har även olja och olika mineraler i marken ökat Essequibos attraktionskraft.

Så sent som i fredags beslutade Internationella domstolen (ICJ) i Haag att Venezuela inte får agera på något sätt som kan förändra kontrollen över regionen. Men Venezuela erkänner inte FN-domstolens roll i tvisten och genomförde alltså folkomröstningen som planerat.

Halva Norge

Oron växer nu, både i Guyana och övriga Sydamerika, kring hur Maduro kommer att fortsätta driva frågan. Nästa år är det dags för presidentval och i skenet av en galopperande ekonomisk kris befaras Maduro vilja måla upp yttre hot för att få väljarna att samlas kring honom.

Guyana är ett av Sydamerikas minsta länder och består till stora delar av svårtillgängliga regnskogar och berg. Essequibo är ungefär hälften så stort som Norge och har en kvarts miljon invånare.

Nyheter

Víctor Jaras påstådda mördare utlämnad till Chile

Pedro Barrientos, tidigare soldat och ansedd som ansvarig för Jaras död, till vänster.

En av de mest symboliska och långdragna rättsprocesserna kopplade till Augusto Pinochets blodiga regim når äntligen sin slutpunkt när en nyckelperson i mordet på sångaren Víctor Jara 1973 har utlämnats till Chile för att ställas inför rätta.

CHILE | Den historiska betydelsen av denna händelse lyser klart då Pedro Barrientos, tidigare soldat och ansedd som ansvarig för Jaras död, slutligen överlämnats från USA till Chile. Åtalen mot honom gäller kidnappningen och mordet på Víctor Jara, ett av de mest uppmärksammade människorättsfallen från Pinochets regim. Enligt vittnesmål spelade Barrientos rysk roulette med Jara innan han sköt ihjäl honom den 16 september 1973.

– Vi vill dra en gräns under det här fallet – och det snabbt, sade Nelson Caucoto, en människorättsadvokat som företrätt Jaras familj under lång tid.

– Skulle någon någonsin ha trott att det skulle finnas rättvisa för Víctor Jara?

Även om utlämningen är ett viktigt steg, påpekar aktivister att det finns mycket arbete kvar för rättvisa. Många inblandade i brutala handlingar under diktaturen är fortfarande på fri fot, och undkommer straff.

Rodrigo Bustos från Amnesty International understryker detta genom att påpeka att Chile fortfarande har en enorm skuld att betala när det gäller att skipa rättvisa för de oförlåtliga brotten under Pinochetregimen. Trots att vissa fällande domar har säkrats för en del av offren, är det en liten andel av de totala fallen, vilket speglar den långsamma processen och bristen på rättvisa för överlevande från denna mörka tid.

– I allmänna termer har Chile fortfarande en enorm skuld att betala när det gäller rättvisa för de påtvingade försvinnandena, avrättningen och tortyren, säger Rodrigo Bustos, generalsekreterare för Amnesty International Chile.

Hittills har fällande domar endast säkrats i omkring en tredjedel av de 3 216 fall av påtvingade försvinnanden och avrättningar som begicks under diktaturen, enligt uppgifter sammanställda av Diego Portales University transitional justice observatory.

Bara 0,6 % av de överlevande offren från diktaturtiden har sett sina fall sluta med en fällande dom.

Víctor Jaras änka, Joan Jara, som nyligen gick bort vid 96 års ålder, kämpade i nästan fem decennier för att uppnå rättvisa för sin man. Hennes outtröttliga engagemang var en avgörande faktor för att samla vittnesmål och bevis som ledde till att fallet kunde återupptas efter många år av tystnad och brist på bevis.

Víctor Jaras tragiska öde, där han torterades och mördades på fotbollsarenan Estadio Chile, står fortfarande som en symbol för de brutala övergreppen som ägde rum under Pinochets regim. Hans musik och hans politiska övertygelse lever vidare idag som en påminnelse om konsekvenserna av maktmissbruk och förtryck.

– Det viktigaste är att 50 år senare har vi fortfarande inte gett upp, rättvisan kommer fortfarande. Chile är ett av få länder där det händer, säger människorättsadvokaten Nelson Caucoto

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.