Nyheter

Cannabisboom blev för stor – Thailand ångrar sig

6 000 cannabisbutiker på ett år, och ”utbredda” drogproblem. Men nu kan den lagliga knarkboomen i Thailand snart vara över. Ett lagförslag med åtstramningar ska kunna komma i december, meddelar hälsoministern. Och även de som berusar sig med alkohol har nya bud att vänta.

THAILAND | Bemärkelsedatumet var den 9 juni förra året. Då avkriminaliserade Thailand, som första land i Asien, svagare varianter av drogen cannabis. Det gällde både odling, innehav, försäljning och konsumtion.

Den dåvarande hälsoministern Anutin Charnvirakul meddelade till och med att en miljon cannabis-plantor skulle distribueras gratis, för att få en inhemsk bransch att växa.

Men ett och ett halvt år senare är det politisk baksmälla. Drogerna flödar, bland annat via de minst 6 000 cannabisbutiker som poppat upp runtom i landet. Förhoppningarna om en exklusiv och lyxig berusningssektor har grusats, och turismoperatörerna klagar över stöket, menar den nye premiärministern Srettha ”Nid” Thavisin.

Förslag på gång

– Lagen måste skrivas om, sade han i en tv-intervju med Bloomberg i samband med FN:s generalförsamling i september.

– Det behöver rättas till. Vi kan reglera det så att det blir endast för medicinskt bruk.

Och nu säger alltså den nye hälsoministern Cholnan Srikaew att ett lagförslag är på gång. Branschboom i all ära – man måste prioritera, menar han.

– I valet mellan ekonomiska och hälsomässiga fördelar, så väljer vi hälsa, säger Cholnan Srikaew enligt Bloomberg.

Men turismen är en av Thailands största näringsgrenar. Och den nya regeringskoalitionen innehåller hela elva partier, varav en del drogliberala. Så många undrar hur hårt hälsoministern vågar gå fram.

Vill ha fylletest

Balansgången syns även i andra nöjesrelaterade förslag. Efter påtryckningar från det pulserande nattlivet ska nu i vinter öppettiderna för barer på försök förlängas från klockan 01 eller 02 till klockan 04. Men någon vecka innan detta träder i kraft gick Cholnan Srikaew ut och sade att risken för överdriven berusning blir stor. Gästerna måste promilletestas vid stängningsdags, föreslår hälsoministern enligt nyhetstjänsten Khaosod.

Även för metamfetamin, en väldigt populär drog i Thailand, filar den nye hälsoministern på reglerna. Några piller klassas som godkända för eget bruk, men för att slippa åtal måste den som blir påkommen med upp till fem tabletter genomgå rehabilitering, enligt ett nytt regeringsförslag.

Men på sociala medier är debatten intensiv, och Cholnan Srikaew hånas av en del som för naiv. Frågan är hur lätt regeringen får att strama åt när nu ”anden är ute ur flaskan”. På många andra håll i världen har det visat sig väldigt lätt för säljare och köpare av droger att kringgå regler om exempelvis medicinskt bruk.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.