Nyheter

Många döda i översvämmat Somalia

Först den värsta torkan på flera årtionden. Sedan enorma skyfall. Minst 50 människor har omkommit och hundratusentals har drivits på flykt av översvämningar i Somalia – och mer regn är på väg.

SOMALIA | – Regnet som väntas mellan den 21 och 24 november kan orsaka ytterligare översvämningar som kan leda till död och förstörelse, säger Mohamud Moalim Abdullahi, högste chef vid Somalias krisberedskapsmyndighet.

Han uppger att drygt 680 000 människor har tvingats lämna sina hem till följd av ovädret.

Skyfallen drog in över Afrikas horn i början av november och redan för en dryg vecka sedan hade en halv miljon människor i Somalia tvingats lämna sina hem. Då talade myndigheterna i landet om omkring 30 dödsfall.

Förvärras av El Niño

FN:s humanitära organ OCHA bedömde i lördags att ovädret fått konsekvenser för 1,7 miljoner människor. Brittiska Rädda Barnen har rapporterat fler än 100 dödsfall allt som allt i Etiopien, Kenya och Somalia.

Ovädret bedöms ha blivit förvärrat av det klimatpåverkande väderfenomenet El Niño. Regnen följer på lång torka som varit den värsta på fyra årtionden, och som i sin tur har medfört risk för hungersnöd. Uttorkad jord absorberar inte regnvatten lika bra.

Humanitära organisationer larmar om att situationen sannolikt kommer att bli ännu värre på Afrikas horn, då El Niño väntas vara till åtminstone april nästa år. De vädjar till det internationella samfundet att agera omedelbart. Regionen är redan en av de som drabbas värst av klimatförändringarna på jorden.

Nyheter

Minst 40 döda i översvämningar i Östafrika

En översvämmad väg i Mombasa i Kenya i slutet av förra veckan.

Minst 40 människor har omkommit i Kenya och Somalia i samband med översvämningar efter kraftiga regnoväder.

ÖSTAFRIKA | Nationellt nödläge har utlysts av regeringen i Somalia, där minst 25 personer omkommit i extremvädret som förstört hem, vägar och broar. Räddningsinsatser pågår för att nå uppskattningsvis 2 400 människor som stängts in av översvämningar i delstaten Jubaland i de södra delarna av landet.

Det kraftiga regnet följer efter fyra år av torka i regionen.

I grannlandet Kenya uppger Röda Korset att dödstalet stigit till 15 sedan de kraftiga regnen började i fredags. Hamnstaden Mombasa och de nordöstra delarna av landet har drabbats värst.

Kraftiga regn och översvämningar har också rapporterats i Somaliregionen i Etiopien, där tusentals har tvingats fly från sina hem efter det att hus och jordbruksmark förstörts.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.