Nyheter

Milei: Från ”galning” till president

I skolan hade han smeknamnet ”El Loco”, galningen. Nu har kontroversielle Javier Milei valts till Argentinas president. – Vi vill vara den moraliska ledstjärnan på vår kontinent, har han sagt i en intervju med tidigare Fox-profilen Tucker Carlson.

ARGENTINA | Som ung studerade Javier Milei ekonomi, var målvakt i det argentinska fotbollslaget Chacarita Juniors och sångare i ett Rolling Stones-coverband.

Smeknamnet ”El Loco” fick han redan i grundskolan, enligt en biografi av författaren Juan Luis Gonzáles.

Rikskänd blev Milei när han började dyka upp som ekonomisk kommentator i tv, där han bråkade med andra inbjudna om vad som är rätt väg för det krisdrabbade Argentina. Milei beskriver sig som ”anarkokapitalist”, libertarian och motståndare till vad han kallar ”La Casta”, det politiska etablissemanget.

2021 blev han invald i den argentinska kongressen med sitt nybildade parti La libertad avanza. Snart startade partiet ett eget lotteri – där vinsten var Javier Mileis kongresslön.

Idén var att pengarna som med våld tagits från folket ska återges till folket, sade Milei i en tv-intervju med argentinska Crónica, om utlottningen.

Hyllar Trump

När beskedet kom om att han skulle ställa upp i årets presidentval var det få som trodde att han skulle nå särskilt långt. Därför kom resultatet i det argentinska primärvalet i augusti som en chock: Javier Milei fick över 30 procent av rösterna, ett högre stöd än alla andra kandidater.

Uppfattningen om hans chanser ändrades dramatiskt och han började även uppmärksammas internationellt. I september intervjuades han av den amerikanske tidigare Fox News-profilen Tucker Carlson på X, tidigare Twitter.

Där tackade Milei USA:s expresident Donald Trump för att han var ”en av få” som förstod vikten av att föra kamp mot socialismen. Och han anklagade påve Franciskus, som kommer från Argentina, för samröre med ”kommunistiska mördare”.

Laglig organförsäljning?

Mest känd är Milei ändå för sina kontroversiella vallöften: Han förordar laglig försäljning av mänskliga organ, en avskaffad centralbank och införandet av USA-dollarn som ny valuta.

Han tycker också att abort, lagligt i Argentina sedan 2021, ska förbjudas igen och hävdar att den globala uppvärmningen är en lögn.

Men det allra viktigaste för Milei är de ekonomiska frågorna – där svaret enligt honom är ett slags radikal marknadsliberalism.

På kampanjmöten har han ofta hållit upp en motorsåg som ska symbolisera den kraftiga minskningen av statliga utgifter.

Tio av den nuvarande regeringens 18 departement, inklusive utbildnings- och hälsodepartementet, ska nu försvinna.

Vann stort

Om den senaste militärdiktaturen i Argentina, som varade mellan 1976 och 1983, har Milei sagt att människorättsorganisationernas uppgifter om att juntan mördade 30 000 personer inte stämmer. I stället handlar det om drygt 8 000, påstår han.

Mileis partikamrater inom La Libertad avanza har sällat sig till kören. Blivande vicepresident Victoria Villarruel anklagas för att vara diktaturkramare, efter flera kontroversiella uttalanden.

I den första valomgången 22 oktober kom Milei tvåa med knappt 30 procent av rösterna. Och i söndagens slutgiltiga valomgång, där han ställdes mot peronisten och mittenkandidaten Sergio Massa, nuvarande ekonomiminister, vann han med närmare 56 procent av rösterna.

Javier Milei svärs in som president den 10 december.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.