Nyheter

Ytterligare tre palestinska journalister dödades i helgen 

Kriget i Gaza har på kort tid blivit den blodigaste dryga månaden för journalister sedan Committee to Protect Journalists (CPJ) började sin dokumentation 1992. På söndagen räknade organisationen till 42 dödade journalister och mediearbetare sedan den 7 oktober, varav 37 är palestinier. Åtminstone tre av dessa dödades i helgen.

ISRAEL-PALESTINA | Av de 42 journalisterna och mediearbetarna som har bekräftats döda är 37 palestinier, fyra israeler och en libanes. Dessutom har nio journalister skadats, tre saknas och 13 journalister har gripits, skriver CPJ. Siffran kan vara ännu högre – CPJ skriver att kommittén utreder flera rapporter om ytterligare journalister och mediearbetare som ska ha dödats, skadats eller gripits, men som de ännu inte har hunnit utreda och bekräfta. 

– CPJ betonar att journalister är civila som gör ett viktigt arbete under kristider och får inte bli måltavla för stridande parter, säger Sherif Mansour, CPJ:s samordnare för Mellanöstern och Nordafrika, på söndagen

Enligt CPJ har den israeliska armén meddelat Reuters och Agence France Press (AFP) att man inte kan garantera deras journalisters säkerhet i Gaza, efter att nyhetsbyråerna sökte försäkringar om att deras journalister inte är måltavlor. Enligt CPJ ställs journalister i Gaza inför särskilt stora risker när de försöker bevaka kriget under Israels markinvasion då de riskerar att utsättas för israeliska flygattacker och omfattande elavbrott bland annat.

– Journalister i hela regionen gör stora uppoffringar för att bevaka denna förfärliga konflikt. Särskilt de i Gaza har betalat och fortsätter att betala ett aldrig tidigare skådat pris och står inför kraftigt ökande hot. Många har förlorat sina kollegor, familjer och medieanläggningar, och har flytt för att söka säkerhet när det inte finns någon säker plats eller väg ut, forsätter Sherif Mansour. 

Flera har dödats den senaste veckan

Bara i helgen som gått har minst tre journalister och mediearbetare dödats enligt CJP. Det gäller bland andra Bilal Jadallah som var chef för den palestinska organisationen Press House–Palestine som jobbar för yttrandefrihet och som har stött oberoende journalistisk. Enligt CPJ dödades han i en israelisk flygattack när han färdades i sin bil på söndagen. 

De senaste dagarna har ytterligare fem journalister uppetts ha dödats: Sari Mansour, Hassouneh Salim, Mostafa El Sawaf, Amro Salah Abu Hayah, och Mossab Ashour. 

Kollegorna och vännerna Sari Mansour och Hassouneh Salim dödades i en israelisk attack mot Bureijs flyktingläger i centrala Gaza på lördagen – sammanlagt uppges 17 personer ha dödats i attacken, rapporterar Reuters. Mostafa El Sawaf liksom hans fru och två av deras söner dödades i sitt hem under en israelisk attack i Gaza City. Amro Salah Abu Hayah ska ha jobbat för Hamas-anknutna tv-kanalen Al-Aqsa. Mossab Ashour dödades i en israelisk attack mot flyktinglägret Nuseirat, det är oklart när den attacken ägde rum, men hans döda kropp hittades på lördagen. 

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.